Denunţătorul ex-ministrului Iurie Chirinciuc, reţinut. Ar fi estorcat bani pentru trafic de influenţă

Julieta Saviţchi
29/03/2023
Adrian Rucan Reţele de socializare

Un om de afaceri a fost reţinut miercuri de ofiţerii CNA şi procurorii Anticorupţie, fiind suspectat de trafic de influență și corupere activă, comise în legătură cu unele dosare penale aflate în gestiunea CNA și a Procuraturii Anticorupție. Bănuitul se numeşte Adrian Rucan, administratorul şi beneficiarul efectiv al întreprinderii Ecosem group, aflată în proces de insolvabilitate.

Potrivit unui comunicat al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), bănuitul ar fi acționat, împreună cu un grup de persoane, în interesul unor învinuiți în dosarul în care sunt investigați doi angajați ai unei bănci comerciale din Chișinău și trei administratori autorizați, reținuți de CNA pe 11 octombrie 2022.

Potrivit CNA, Rucan le-ar fi spus învinuiților din dosar că ar avea influență asupra unor procurori și judecători din cadrul diferitor instanțe și pe care i-ar putea determina să nu aplice arestul preventiv în privința acestora sau să revoce definitiv măsura preventivă.

De asemenea, bănuitul ar fi încercat să corupă un angajat al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, solicitând de la acesta informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor (PIGD), pentru a urmări la ce complete de judecată a fost distribuită cauza.

În schimbul acestor informații, Adrian Rucan i-ar fi promis angajatului Agenției un apartament la preț preferențial în blocul destinat membrilor Uniunii Scriitorilor.

Amintim că, în octombrie 2022, cinci persoane, dintre care doi angajați ai unei bănci comerciale și trei administratori autorizați, au fost reținute de CNA și procurorii anticorupție. Aceștia sunt cercetați în mai multe dosare de spălare de bani, escrocherie, abuz de serviciu și fals, fiind învinuite de înstrăinarea ilegală a zeci de bunuri gajate sau ipotecate la bancă, astfel aducând prejudicii de milioane clienților.

Adrian Rucan este cel care l-a denunţat pentru „otkaturi” pe fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc. Ofiţerii CNA au înregistrat cu camera ascunsă un video în biroul lui Rucan, în care afaceristul şi Chirinciuc pun la cale scheme.

Numele Adrian Rucan a ajuns în atenţia presei după ce mai multe persoane s-au plâns că după ce au plătit în avans bani la SRL Ecosem group să le construiască apartamente, au rămas şi fără bani, şi fără locuinţe. ”

Ziarul de Gardă scria că Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM) a încheiat un contract cu firma de construcții „Ecosem Grup”, care urma să construiască apartamente pentru oamenii de artă. UNITEM a cedat 25 de ari de pământ, care i-a primit de la Primăria Chișinău, pentru a fi construite apartamente ieftine pentru actorii care locuiesc în capitală. Firma de construcții a obținut autorizația pentru construire în anul 2010. Actorii au beneficiat de un preț preferențial între 210 și 330 de euro pentru un metru pătrat. În anul 2017, firma de construcții a intrat în insolvență, lucrările fiind stopate, iar oamenii au fost nevoiți să achite ulterior suplimentar, ca această construcție să fie, totuși, dusă până la capăt – între 55 și 160 de euro pentru un metru pătrat. 

Julieta Saviţchi
29/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii