Deputații Nesterovschi și Lozovan, cercetați penal pentru corupție politică, vor mai sta în arest la domiciliu

Crina Dumitriu
18/11/2023
Colaj: CIJM

Deputatul Alexandr Nesterovschi, cercetat penal pentru finanțarea ilegală a unui partid politic, a fost transferat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în timp ce aceeași măsură a fost prelungită pentru colega sa, deputata Irina Lozovan. Deciziile au fost luate vineri de Curtea de Apel Chișinu. Cei doi sunt acuzați de acceptarea banilor pentru finanțarea partidului de la grupul criminal organizat, condus de politicianul condamnat Ilan Șor. Ambii deputați pledează nevinovați.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost adus vineri în fața magistraților, unde avocații săi au cerut anularea arestului. Magistrații au acceptat parțial cererea avocaților și l-au trecut în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Anunțul a fost făcut chiar de parlamentar, fiind întâmpinat cu aplauze de susținătorii săi.

O zi mai devreme și colega sa, deputata transfugă Irina Lozovan s-a prezentat în fața magistraților, care au decis să-i prelungească arestul la domiciliu cu încă 30 de zile. Ea declară că este nevinovată, iar reținerea sa este un joc politic.

Cei doi deputați, care au părăsit fracțiunea Partidului Socialiștilor, pe listele căruia au intrat în Parlament, aderând la o formațiune nouă, apropiată fugarului Ilan Șor, la 21 septembrie au rămas fără imunitate parlamentară. Tot în acea zi, ei au fost reținuți pentru 72 de ore.

Irina Lozovan și soțul acesteia ar fi încercat să corupă primarul de Ocnița căruia i-au propus un milion de lei pentru necesități personale și un alt milion de lei pentru dezvoltarea infrastructurii orașului. Oferta a fost refuzată de edil, însă cei doi inculpați ar fi insistat să-l convingă și i-au transmis 30 de mii de dolari, bani care ar fi provenit de la grupul criminal organizat, condus de Ilan Șor.

Și Alexandr Nesterovschi este acuzat de acceptarea banilor pentru finanțarea partidului de la grupul criminal organizat, condus de politicianul condamnat Ilan Șor. Ambii deputați pledează nevinovat și susțin că sunt ținuți sub arest pentru a nu participa în alegeri.

Crina Dumitriu
18/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii