Deputații Ulanov și Jardan rămân în libertate. Curtea de Apel a respins demersurile procurorilor privind plasarea în arest preventiv

Anticoruptie.md
05/04/2021

Curtea de Apel Chișinău a respins luni recursurile Procuraturii Anticorupție împotriva încheierilor emise de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, prin care deputații Partidului Șor, Denis Ulanov și Petru Jardan, învinuiți în dosare de rezonanță, au fost liberați provizoriu sub control judiciar.

Precizăm că, Procuratura Anticorupție a solicitat plasarea celor doi deputați, cu statut de învinuit, în arest preventiv pentru 30 de zile, însă atât pe 25 martie, cât și pe 5 aprilie, demersurile procurorilor au fost respinse.

Amintim că Ulanov și Jardan au fost reținuți la 22 martie după ce, la cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Parlamentul le-a ridicat imunitatea parlamentară.

Pentru Jardan este acuzat că, deținând funcția de director interimar al Aeroportului Intenațional Chișinău, în cursul anului 2013, prin înțelegeri prealabile și de comun acord cu alte persoane fizice neidentificate pe moment de către organul de urmărire penală, a acționat intenționat în interesul grupului criminal și a comis abuz de serviciu.

La rândul său, Denis Ulanov este vizat în dosarul „frauda bancară”, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul „escrocheriei” și „spălării de bani”. Ambele infracțiuni au fost săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

Ulanov a fost unul dintre avocații liderului Partidului Șor, în dosarul penal legat de furtul unui miliard de dolari din băncile din Republica Moldova. În 2013, administratorul BEM a împuternicit prin contract cabinetul avocatului Denis Ulanov „să efectueze acţiuni şi formalităţi juridice pentru încasarea datoriilor de la debitorii băncilor”.

El a fost numit să reprezinte interesele băncii în recuperarea miliardelor furate, și între timp acesta a devenit unul din avocații lui Ilan Șor, în dosarul penal legat de implicarea în frauda bancară a expreședintelui Consiliului de administrare a BEM.

Anticoruptie.md
05/04/2021

Comentarii