Deputatul fugar Ilan Şor rămâne fără o sursă de venit. Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului

Julieta Saviţchi
23/11/2022
Captură

Aeroportul Internaţional Chişinău, controlat de deputatul fugar Ilan Şor, revine în gestiunea statului. Curtea de Apel Chişinău a menţinut miercuri decizia Judecătoriei Chişinău din 21 februarie anul curent prin care a fost recunoscut nul contractul de concesionare a Aeroportului de către SRL Avia-Invest. Decizia instanţei de apel este executorie din momentul pronunţării.

Anunţul despre decizia respectivă a fost făcut de ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco. „Aeroportul Internațional Chișinău revine înapoi în (gestiunea n.r.) statului – decizia Curții de Apel Chișinău luată cu puțin timp în urmă. Definitivă și executorie! Felicitări poporului Republicii Moldova. Este meritul vostru”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Compania Avia Invest consideră că decizia Curții de Apel Chisinau privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție. „Ceea ce s-a întâmplat demonstrează încă o dată că nu există motive reale pentru rezilierea contractului de concesiune și nu au existat niciodată. Este evident că asupra instanțelor s-a făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului. Atragem atenția publicului și autorităților din Republica Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021”, a reacţionat Avia Ivest într-un comunicat.

Amintim că Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Compania Avia-Invest SRL, controlată de Ilan Șor, principalul suspect în dosarul fraudei bancare din 2014, a pierdut procesul inițiat împotriva Agenției Proprietății Publice privind anularea contractului de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău încă în luna februarie. O decizie în acest sens a fost luată la 21 februarie de către Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Amintim că la 8 iulie 2020 Agenția Proprietății Publice a înaintat SRL Avia Invest o notificare prin care a anunțat despre rezoluțiunea contractului de concesiune a activelor ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, pe motivul neonorării de către concesionar a obligației contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție a angajamentelor investiționale. Ulterior, SRL Avia Invest a atacat în instanță APP, după ce instituția a respins cererea de anulare a notificării de rezoluțiune. 

APP preciza anterior că a recurs la încetarea raporturile contractuale cu SRL Avia Invest drept urmare a neexecutării obligațiilor contractuale.  

„În procesul de rezoluțiune a contractului, APP a respectat toate drepturile SRL Avia Invest privind termenele și modalitățile de constituire a garanției de bună execuție. SRL Avia Invest nu a executat obligațiile contractuale, fapt care a dus la apariția obligației APP de a rezoluționa contractul de concesiune pentru a evita răspunderea pentru inacțiuni privind implementarea contractului. SRL Avia Invest urma să efectueze investițiile din surse proprii, și nu din cele acumulate din perceperea tarifului de 9 euro per pasager. Mai mult, SRL Avia Invest nu a prezentat informații financiare despre baza de cost a tarifului aeroportuar de 9 euro per pasager și nici calcule confirmative privind impactul taxei aeroportuare asupra investițiilor sale”, precizează sursa citată.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. 

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău, scoțând în vileag scheme, interese și proceduri fraudate. Investigațiile pot fi citite aici și aici. Reporterii CIJM au deconspirat, în alte două investigații, și interesele private ale unor demnitari de stat în legătură cu concesionarea Aeroportului Chișinău, dar și lipsa de reacție a instituțiilor publice, care treabuiau să investigheze abuzurile și conflictele de interese. Anchetele pot fi citite aici și aici.

 

Julieta Saviţchi
23/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii