Deputatul Șor, Petru Jardan, trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu la Aeroportul Internațional Chișinău

Mădălin Necșuțu
21/06/2021
Deputatul Șor, Petru Jardan

Procurorii au trimis în judecată, luni, dosarul deputatului Partidului Ilan Șor și al fostului director general interimar al Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, Petru Jardan.

Parlamentarul formațiunii lui Ilan Șor este acuzat de „abuz în serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor aeroportului în perioada concesionări acestui obiectiv strategic în 2013.

Împreună cu Petru Jardan, procurorii l-au mai trimis în judecată și pe fostul director al departamentului financiar-administrativ, Alexandru Ciutac. Cei doi sunt acuzați că începând cu 24 decembrie 2013 ar fi acționat de comun acord și cu intenție în vederea tăinuirii și nerespectării de către întreprindere a primelor de asigurare achitate unei companii de asigurări, prin neluarea în evidența contabilă a acordul adițional la contractul de bază. Prejudiciul acțiunilor celor doi a constituit 3,7 milioane de lei [in jur de 400.000 de euro la valoarea din 2013].

Pentru Jarda consideră că dosarul în care este învinuit „pe nedrept” nu are nicio bază juridică. „În plină campanie electorală, Procuratura Generală anunță că a trimis în judecată dosarul în care sunt vizat. Nu încape îndoială că momentul a fost ales intenționat, pentru a pune presiune pe mine, dar și pe Partidul Șor. Cei care stau în spatele acestui joc folosesc Procuratura Generală drept bâtă politică pentru a lovi în oponenți”, a declarat Jardan.

Petru Jardan a fost reținut în urmă cu trei luni de zile, după ce procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a cerut ridicarea imunității deputatului, iar 68 de colegi de-ai săi din Parlamentul Republicii Moldova au votat pentru. 

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestre pe bunuri aparținând lui Jardan, care se ridică la peste 2,6 milioane de lei.

Guvernul de la Chișinău a cedat dreptul de gestiune a Aeroportului Internaţional Chişinău, pe o perioadă de 49 de ani, companiei „Avia Invest” în 2013. Această companie era controlată din umbră de către de către oligahul fugar în prezent, Ilan Șor.

Contractul de consesiune a Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat pe 30 august 2013, iar „Avia Invest” – compania conseionară – a fost fondată cu 28 de zile înainte – pe 2 august 2013.

Mădălin Necșuțu
21/06/2021Become a Patron!

Comentarii