Descinderi CNA: Funcționari BNM, bănuiți de prejudicierea acționarilor unei bănci comerciale

Anticoruptie.md
16/07/2020

Mai mulți angajați cu funcții de răspundere din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) sunt suspectați de prejudicierea cu 123 de milioane de lei a acționarilor unei bănci comerciale. Mascații CNA au descins joi cu percheziții în birourile mai multor funcționari ai BNM, în căutarea problelor incriminatorii.

Ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, a precizat că este vorba de acțiuni de urmărire penală într-un dosar intentat pentru abuz de serviciu în care sunt vizați mai mulți angajați ai BNM, inclusiv conducători de direcții și adjuncți.

Aceștia sunt bănuiți de complicitate într-o acțiune concertată organizată de un grup restrâns de acționari ai unei bănci comerciale, în urma căreia ceilalți deținători de acțiuni ar fi fost prejudiciați cu 123 de milioane de lei.

BNM a venit cu o reacție, în care respinge acuzațiile. „Banca Națională a Moldovei (BNM) își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile procesuale de percheziții și a modului de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajați cu funcții-cheie, sub pretextul utilizării abuzive a drepturilor acordate acestora de Legea privind activitatea băncilor, interpretarea pretins abuzivă a situațiilor de fapt și de drept ce au servit temei pentru emiterea pretins abuzivă a unei hotărâri a Comitetului executiv al BNM cu privire la acțiunea concertată a unor acționari și lipsa permisiunii prealabile a BNM pentru deținerea cotelor calificate în capitalul social al unei bănci. Dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului amplu de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională, cu scopul de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil”, se arată într-un comunicat al BNM.

Anticoruptie.md
16/07/2020

Comentarii