Descinderi cu mascaţi la primăria unei suburbii a Capitalei. Motivul – autorizaţiile de construire

Julieta Saviţchi
24/06/2022
Primăria Codru

Procurorii şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) efectuează percheziţiii las Primăria oraşului Codru, suburbie a municipiului Chişinău pentru a deconspira o schemă privind eliberarea autorizaţiilor de construire.

Ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi, a precizar că este vorba de „acţiuni” de urmărire penală” desfăşurate într-un dosar de trafic de influență. În dosar sunt suspectaţi mai mulți funcționari ai Primăriei Codru și agenți economici. Este vorba despre eliberarea de acte permisive pentru diferite construcții contra unor remunerări ilicite.

Primăria Codru a figurat anterior în mai multe materiale jurnalistice privind ilegalităţile în construcţii. De exemplu, pe strada Grenoble, care separă sectotul Botanica de Primăria Codru se află un cartier rezidenţial unde locuiesc ex-deputatul PDM, Constantin Ţuţu, un traficant de ţigări şi anabolizante şi rudele sale. Cartierul este înconjurat cu un gard înalt din metal, iar la intrare a fost instalată o poartă teleghidată. Presa a scris despre îngrădirea ilegală, dar autorităţile locale nu au luat măsuri.

Portalul Anticorupţie.md a publicat, în 2020, o anchetă despre faptul că Primăria orașului Codru,a fost fraudată de cel puțin 60 de milioane de lei în urma înstrăinării a două hectare de teren dintro zonă verde, pe care a fost construit un cartier cu apartamente de lux. Printr-o schemă alambicată în care au fost implicați și reprezentanți ai justiției, un grup de afaceriști a reușit să acapareze terenul. Lotul de pământ a fost cumpărat, fără licitație, cu doar două milioane de lei, conform prețului normativ al pământului, prețul de piață fiind de cca 30 de ori mai mare.

Julieta Saviţchi
24/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii