Detalii // 15 persoane au fost reținute într-un dosar de corupție la postul vamal Sculeni şi biroul vamal Ungheni

Anticoruptie.md
13/12/2016
Foto: Serviciul Vamal

15 persoane au fost reținute marți, 13 decembrie, în cadrul unui dosar ce vizează acţiuni de corupere comise de angajaţi ai postului vamal Sculeni şi biroul vamal Ungheni. Este vorba despre șeful biroului vamal Ungheni și adjunctul său, șeful postului vamal Sculeni, trei șefi de tură și nouă inspectori vamali. Lucrătorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și luat mită de la cetățenii care traversau frontiera, pentru a nu efectua controale. Sumele variau de la 50 la 200 de euro. 

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au efectuat 18 percheziții pe parcursul zilei, inclusiv la domiciliile, în birourile și în automobilele persoanelor reținute. Urmărirea penală a fost începută de Direcția Teritorială Nord a CNA, încă la sfârșitul lunii octombrie 2016, pe faptul coruperii pasive.

„În cadrul dosarului au fost autorizate mai multe măsuri speciale de investigație care ne-au permis să demonstrăm faptul pretinderii, prin extorcare, a diferitelor sume de bani, de către colaboratorii postului vamal Sculeni, pentru exercitarea atribuțiilor care le revin conform funcției. Ei extorcau și primeau mijloace financiare de la cetățenii care traversau frontiera Republicii Moldova înspre și dinspre România pentru a nu efectua controale sau pentru a nu indica valoarea exactă a mărfii de import. Ca rezultat, în bugetul de stat nu ajungeau mijloace financiare care trebuiau să fie plătite în calitate de taxe la importul mărfurilor. În cadrul urmăririi penale urmează să evaluăm pagubele”, a precizat Zumbreanu. 

De cealaltă parte, Serviciul Vamal a anunțat că a dispus inițierea unei anchete de serviciu în legătură cu perchezițiile oamenilor legii. „Serviciul Vamal își exprimă disponibilitatea acordării suportului necesar organelor de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor producerii ilegalităților invocate. Totodată, în vederea asigurării unei capacități optime de activitate a subdiviziunilor menționate, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a dispus rechemarea din concediu a tuturor colaboratorilor vamali și prezentarea acestora, în decurs de 24 de ore, în cadrul entităților respective”, potrivit unui comunicat al instituției. 

La 1 noiembrie 2016, alte 30 de persoane au fost reținute pentru 72 de ore în urma descinderilor procurorilor și ofițerilor Anticorupție la posturile vamale Leușeni și Sculeni, fiind vorba despre 14 vameși, trei poliţişti de frontieră, şase operatori economici şi şapte şoferi. Operaţiunea s-a desfăşurat în cadrul unei cauze penale intentate încă în luna ianuarie 2016, în ceea ce priveşte folosirea carnetelor interbus pentru transportatorii de pasageri peste hotarele Republicii Moldova. Ulterior, magistrații au eliberat mandate de arestare a câte 25 și 30 de zile pe numele lor. 

Anticoruptie.md
13/12/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii