Detalii despre reținerea celor 12 actuali și foști funcționari și demnitari, bănuiți că ar fi înstrăinat ilegal peste 30 de hectare de pământ

Anticoruptie.md
22/11/2016
Foto: moldova.org

Zece foşti şi actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi au fost reţinuţi marți, 22 noiembrie, de ofițerii CNA şi procurorii Anticorupţie într-un dosar în care sunt bănuiţi că ar fi înstrăinat peste 30 de hectare de teren ce aparținea Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Acum o săptămână, alţi doi complici au fost reţinuţi la Bălţi într-un dosar în care sunt învinuiţi de defrişări ilegale şi construcţia unui bazin acvatic în pădurea din Ivanovca. 

Printre persoanele reţinute este și un fost ministru al Justiţiei, Ion Morei, tot el şi fost secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, un ex-viceministru al Agriculturii, un actual şef de direcţie din cadrul Ministerului Agriculturii, un fost şef-adjunct al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, dar şi directorul Staţiei Didactice Experimentale Stăuceni. Cei zece sunt bănuiți de escrocherie, corupere pasivă, activă, trafic de influenţă, precum şi de fals în acte publice.

Potrivit procurorilor, bănuiţii ar fi pus în aplicare o schemă prin care ar fi înstrăinat peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Mai exact, ei ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l vândă. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani. Deşi încă nu a fost evaluat prejudiciul adus statului, procurorii presupun că ar fi vorba despre suma de 4,5 milioane de lei pe care persoanele care au intrat în posesia terenului urmau s-o primească în calitate de subvenţie de la Agenţia Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, .

Pe 22 noiembrie, procurorii au efectuat zeci de percheziţii la domiciliile bănuiţilor, de unde au ridicat diferite înscrisuri, acte şi alte dovezi. În prezent, cele zece persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar procurorii urmează să depună demersuri la judecătorii de instrucţie pentru arestarea preventivă a acestora. Cei doi complici, reţinuţi la Bălţi săptămâna trecută, se află de asemenea în izolatorul CNA, fiind arestaţi preventiv pentru 30 de zile. 

Anticoruptie.md
22/11/2016Become a Patron!

Comentarii