Detalii necunoscute despre anchetarea celor doi procurori, Clim și Tifoi, învinuiți de extorcare de 200.000 de euro

Ilie Gulca
02/04/2021
Procurorul Mihail Ivanov

În cadrul investigațiilor legate de cei doi procurori, Roman Clim și Evgheni Tifoi, învinuiți de extorcare de 200.000 de euro de la niște oameni de afaceri, a fost deschis un dosar pe numele procurorului anticorupție Mihai Ivanov, precum și a doi ofițeri din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru că ar fi făcut presiuni psihologice asupra lui Clim și Tifoi să își recunoască vina. 

Dosarul deschis pe numele celor trei este, pe moment, în fază de investigații. Procurorul Ivanov a declarat, în 2019, pentru Portalul Anticoruptie.md că știe despre un astfel de dosar, însă nu avea încă un statut procesual. „Nu am comis nicio ilegalitate, mi-am îndeplinit onest munca, nu am de ce să mă tem”, spuse el atunci.

Omul legii mai a mai spus că dosarul respectiv ar fi fost comandat de Ruslan Popov, actualmente adjunct al Procurorului General, pentru a-i absolvi de pedeapsă pe foștii săi subalterni și, în acest mod, pentru a respinge suspiciunile de corupție în privința sa.

Ruslan Popov a deținut în perioada 20 octombrie 2014–1 august 2018 funcția de procuror, adjunct al procurorului-şef al municipiului Chişinău, şef al oficiului Ciocana. Roman Clim și Evgheni Tifoi au fost angajați ai aceleiași procuraturi.

„Am gestionat acest dosar până în decembrie 2019. După ce Procuratura Anticorupție a fost supusă așa-zisului control, la indicația lui Alexandr Stoianoglo, acest dosar a fost luat și nu mai știu nimic de soarta lui”, a precizat Ivanov.

Înainte de a fi înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari l-a informat oficial pe Stoianoglo despre presupusa implicare a lui Ruslan Popov în dosarul mitei de 200.000 de euro.

Morari i-a comunicat procurorului general că pe parcursul desfășurării investigațiilor s-a constatat că Tifoi și Clim ar fi purtat în ziua extorcării mitei, una de duminică, mai multe discuții la telefon cu Ruslan Popov, iar unul dintre ei chiar s-a deplasat la Mileștii Mici, unde locuiește Popov.

De partea cealaltă, adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a respins atât acuzațiile formulate de Mihai Ivanov, cât și cele aduse de Viorel Morari. 

„Sunt niște acuzații neîntemeiate și nu am nimic în comun cu acest dosar”, a spus procurorul, respingând de asemenea învinuirile legate de protejarea celor doi foști subalterni ai săi.

Ilie Gulca
02/04/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii