Dezvăluirile avocatului: Cum sunt persecutați martorii în cazul omorului de la Vulcănești

Anticoruptie.md
20/11/2020
ipn.md

Avocatul văduvei Olga Stoica, Ion Mazur,  a declarat, vineri, că martorii în cazul omorului de la Vulcănești, Nisporeni, din mai 2019, sunt persecutați, reținuți ilegal și li se pornesc dosare penale.

„Ne pare rău că așa se întâmplă, pentru că noi am ajuns și în judecată, judecătorii de instrucție, hotărârile menținute și decizia Curții de Apel, obligă procurorul să investigheze toate aceste circumstanțe. A avut loc și o tentativă de omor asupra Olgăi Stoica, dar Procuratura nu întreprinde nimic, chiar dacă s-au adresat, deja a treia oară, la Curtea de Apel ca să oblige Procuratura să facă aceste acțiuni. Noi nu vorbim că numai procurorul nu cunoaște, noi avem o instanță, o hotărâre de judecată prin care se spune că procurorii nu pornesc urmărirea penală. Conducerea procuraturii are o opinie care uneori nu este bazată pe nimic decât cele auzite de la altcineva și ei mențin aceeași poziție în continuare”, a precizat Ion Mazur, avocatul Olgăi Stoica, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit avocatului, nici nu a reușit bine plângerea Olgăi Stoica să ajungă la Procuratură, că deja există o rezoluție a procurorului șef al procuraturii, prin care spune procurorului executor să pregătească ordonanța de refuz. „Avem un formalism exagerat și o indicație pe cazul dat directă de la conducerea Procuraturii”, a remarcat avocatul.

Amintim că Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare sentințele pronunțate de Judecătoria Ungheni pe numele celor cinci tineri din satul Vulcănești, raionul Nisporeni, suspectați de omorul unui consătean de-al lor. Astfel, Ruslan Ibrian, tânărul care a apăsat pe trăgaci, va sta 12 ani într-un penitenciar de tip închis. Ceilalți patru bărbați vor face câte doi ani de pușcărie, fiind învinuiți de huliganism. Decizia instanței de apel a nemulțumit ambele părți, dar și acuzatorii, toți fiind deciși să depună recurs în Curtea Supremă de Justiție.

Procurorii care au cerut 25 de ani de închisoare pentru Ibrian consideră că pedeapsa este prea blândă, iar Olga Stoica, văduva decedatului Serghei Stoica, a cerut instanței ca celor cinci acuzați să le fie aplicate pedepse cu închisoare pe viață.

Precizăm că, Serghei Stoica a murit după ce a fost împușcat, în seara zilei de 25 mai 2019. Cinci consăteni au venit la el acasă pentru a clarifica o neînțelegere. Între ei s-a iscat o ceartă, iar unul a scos un pistol și a tras de câteva ori în direcția stăpânului casei. Sub presiunea rudelor decedatului, cauza a fost investigată de organele de drept din Chișinău, iar la sfârșitul lunii august 2019, dosarul a fost trimis pentru examinare la Judecătoria Ungheni. Principalul suspect este învinuit în baza articolului 145, alineatul 2, care prevede de la 15 ani de închisoare până la detenția pe viață pentru omor premeditat în circumstanțe agravante. Celorlalți patru li se incriminează infracțiunea prevăzută de articolul 287, alineatul 3, care prevede de la trei până la șapte ani de închisoare pentru huliganism.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat anterior o anchetă despre cazul respectiv în care a relatat despre „vendeta” romilor din Vulcănești și atitudinea autorităților.

Anticoruptie.md
20/11/2020

Comentarii