Direcția 5 // Alte 30 de zile de arest pentru Dorin Damir în Penitenciarul nr. 13

Ilie Gulca
02/09/2021
Vladimir Plahotniuc și Dorin Damir (dreapta)

Procurorii PCCOCS au obținut prelungirea arestului cu alte 30 de zile pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir. Acesta este investigat, în continuare, în dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții nr. 5 a MAI. Scopul măsurii solicitate de procurori constă în evitarea eschivării de la justiție și influențării martorilor astfel încât să fie asigurată eficiența investigațiilor.

Finul lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, a fost reţinut pe 5 iulie de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în acelaşi timp cu șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru. Ulterior, în același dosar, a fost arestat fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari.

Procurorii susţin că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei. Alexandru Pânzari a fost cel care și-a pus și el semnătura în acte, potrivit declarațiilor lui Valeriu Cojocaru.

Procurorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Pe 25 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, l-au eliberat din penitenciar pe Alexandru Pânzari și i-au dat 30 de zile de arest la domiciliu. Potrivit PCCOCS, magistrații au respins solicitarea procurorilor privind prelungirea arestului preventiv în cazul lui Pânzari. Fostul șef al Inspectoratului General de Poliţie a fost reţinut pe 30 iulie fiind bănuit în dosarul intentat pe numele lui Dorin Damir.

La rândul său, polițistul de frontieră, Ion Cojocaru, a fost eliberat pe 25 august din Penitenciarul 13. Procurorul de caz Dumitru Răileanu susține că viața lui Ion Cojocaru era în pericol în penitenciar.

„A fost eliberat din cauza riscurilor ce planau asupra vieții lui. El a făcut niște declarații foarte importante pentru organul de urmărire penală”, și-a motivat procurorul demersul.

 

Ilie Gulca
02/09/2021Become a Patron!

Comentarii