Direcția 5 // Damir, după gratii, Pânzari, în arest la domiciliu ​

Ilie Gulca
13/09/2021
Președintele Asociației FEA, Dorin Damir

Finul lui Vladimir Plahotniuc, președintele Asociației FEA, Dorin Damir, rămâne în închisoare, la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) și Cauze Speciale. Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, rămâne în arest la domiciliu.  

„În cazul președintelui Asociației FEA, Curtea de Apel Chișinău a respins ca nefondat recursul avocatului acestuia și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care în privința învinuitului continuă să fie aplicat arestul preventiv, la solicitarea procurorilor”, se menționează într-un comunicat al PCCOCS.

În cazul învinuitului care la comiterea faptelor infracționale ocupa funcție de conducere în IGP, Alexandru Pânzari, deși procurorii au prezentat probe suplimentare, Curtea a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care acesta a fost plasat în arest la domiciliu.

Procurorii au declarat anterior în cazul lui Pânzari că instanța de judecată și-a motivat hotărârea prin aspecte și circumstanțe care nu corespund realității.

„La baza hotărârii a fost pusă obligația din partea învinuitului de a se prezenta în fața organului de urmărire penală și să promită că nu se va eschiva în condițiile în care însuși învinuitul nu s-a prezentat fizic la ședința de judecată”, se menționează într-un comunicat al PCCOCS.

Aceeași sursă susține că magistrații au menționat intenția lui Pânzari de a conlucra cu autoritățile de investigație. Numai că, susțin procurorii, acest fapt nu corespunde adevărului și vine în contradicție cu materialele prezentate de către procuror.

Mai mult, procurorii semnalează că magistrații au neglijat probele care demonstrează că învinuitul ar putea să exercite influență asupra martorilor și figuranților în dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții nr. 5 a MAI. PCCOCS a anunțat că va contesta joi la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Șef al Inspectoratului General de Poliţie în perioada aflării la guvernare a Partidului Democrat, Alexandru Pânzari a fost reţinut pe 30 iulie fiind bănuit în dosarul intentat pe numele lui Dorin Damir, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

Pânzari a fost reţinut după ce fostul său subaltern, Valeriu Cojocaru, şef al Direcției nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, a făcut declaraţii care îl incriminează atât pe fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, cât şi pe Damir.

Dorin Damir şi Valeriu Cojocaru au fost reţinuţi la începutul lunii curente. Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei.

Procurorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Ilie Gulca
13/09/2021Become a Patron!

Comentarii