Directoarea unei şcoli-grădiniţe din Chişinău, cercetată penal pentru abuz în serviciu. Unii părinţi au semnalat colectarea ilegală de bani

Anticoruptie.md
05/04/2018
Foto: chisinau.md

Directoarea unei şcoli-grădiniţe din Capitală este cercetată penal de CNA şi procurori într-un dosar de abuz de serviciu, fiind bănuită de colectare ilegală de bani de la părinţi. Femeia a fost escortată la sediul CNA pentru audieri, după câteva ore de percheziţii, efectuate acasă, la birou şi în automobilul personal, se arată într-un comunicat de presă al CNA.

Reporterii portalului Anticoruptie.md au aflat că discinderea a avut loc la Şcoala primară-grădiniţă „Antonin Ursu, din sectorul Buiucani. Instituția a beneficiat în anul 2016 de resurse financiare din bugetul municipal pentru „reparaţia blocului de alimentare, reparaţia acoperişului şi de 100 de mii de lei pentru cheltuieli cu caracter general”. 

Investigaţiile în acest caz au pornit după ce la CNA a fost depus un denunţ prin care se reclama impunerea unor taxe lunare părinţilor, ai căror copii frecventează instituţia, sub pretextul utilizării fondurilor colectate pentru reparaţii sau pentru alte necesităţi. Unii educatori din cadrul instituției vizate au confirmat, în cadrul măsurilor de urmărire penală, că au colectat mijloace băneşti de la părinţi, o parte din sumele strânse fiind folosite pentru necesităţile grădiniţei, iar alta ar fi transmis-o directoarei.

În timpul perchezițiilor, în biroul de serviciu au fost găsite liste cu numele părinţilor şi sumele achitate de către aceştia, dar şi bani în numerar. Anumite sume de bani au fost ridicate de la domiciliul directoarei.   

Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău a interzis printr-un ordin din august 2017 colectarea de bani în grădiniţe şi şcoli. Potrivit documentului,  cei care vor încălca prevederile legale ar putea fi sancţionaţi. Avertismentul a fost făcut într-un comunicat de presă şi venea după ce directoarea unei grădiniţe din Capitală a fost reţinută de ofiţerii CNA pentru că ar fi pretins 1.800 de lei de la părinţii unui copil pe care l-ar fi înscris la grădiniţă. 

Anterior, Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă în care a fost scoasă la iveală problema mituirii în grădinițele din Chișinău. Un reporter sub acoperire, care s-a dat drept părinte al unui copil pe care vrea să-l înscrie la o grădiniță din Chișinău, a demonstrat fenomenul corupției în instituțiile preșcolare după ce a discutat cu mai mulți angajați din sistem.

Anticoruptie.md
05/04/2018

Comentarii