Directorul Agenției Proprietății Publice, despre Arena Chișinău: „Va fi găsită soluția optimă pentru darea în exploatare a obiectivului”

Ilie Gulca
03/09/2021
Arena Chișinău

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a reiterat vineri importanța finalizării complexului Arena Chișinău pentru Republica Moldova. El a făcut această declarație după o vizită de lucru la acest complex. Guvernul a decis pe 25 august să amâne alocarea a peste 67 de milioane de lei pentru finalizarea construcției obiectivului.

Eugeniu Cozonac, directorul general al APP, s-a întâlnit cu reprezentanții SRL Arena Națională, companie de stat, și ai companiei private de implementare a proiectului, SAM Investment Company SRL, firmă deschisă de compania turcească Summa Turizm Yatirimciligi Anonim Şirketi.

Pe moment, obiectivul este finalizat în proporție de circa 98%, lipsind doar căile de acces, fără de care nu este posibilă exploatarea complexului.

„Proiectul dat se află în atenția Agenția Proprietății Publice și a Guvernului Republicii Moldova. Urmează încă un pas spre realizarea acestuia. Și este indubitabil faptul că, în termene restrânse, va fi găsită soluția optimă pentru finalizarea și darea în exploatare a obiectivului”, a subliniat Eugeniu Cozonac.

Premierul Natalia Gavrilița și-a motivat decizia privind amânarea alocării banilor necesari finalizării proiectului prin necesitatea ca Procuratura Generală să spună mai întâi ce statut procesual au persoanele implicate în semnarea acestui contract păgubos. Acești bani urmează să fie achitați în calitate de următoarea tranșă în cadrul contractului public-privat cu compania Summa Turizm Yatirimciligi Anonim Șirceti.

„Guvernul Sandu a transmis Procuraturii Generale un dosar întreg legat de acest proiect. Arena Chișinău a fost inițiat cu scop clar de delapidare și îmbogățire din contul banului public. Au trecut doi ani și vreau să aflu de la procuratură cum merg investigațiile, ce statut procesual au persoanele implicate în semnarea acestui contract păgubos”, a declarat premierul Natalia Gavrilița la începutul ședinței executivului.  

Platforma DA a semnalat pe 24 august Guvernului să nu aloce bani pentru finalizarea Arenei Chișinău.

„Există bănuieli rezonabile că Vladimir Plahotniuc ar avea anumite legături cu compania care a câștigat așa-zisul concurs și ar avea un interes direct pecuniar. Contractul de parteneriat public-privat a fost încheiat fără o expertiză minuțioasă și prevede gajarea întregii suprafețe de 69,22 hectare către partenerul privat și dreptul acestuia de a regaja acest teren”, se afirmă în sursa citată, precizându-se că obiectivul ocupă doare zece hectare.

Acest proiect a fost executat în cadrul Contractului de parteneriat public-privat din 24 august 2018, încheiat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (partener public), succedat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, SRL Arena Națională (compania publică de implementare) și SRL Sam Investment Company (compania privată de implementare) pentru proiectarea, construirea, dotarea tehnică și darea în exploatare a arenei polivalente de interes național.

Ilie Gulca
03/09/2021Become a Patron!

Comentarii