Directorul Companiei Glorinal, reținut pentru 72 de ore

Julieta Savițchi
07/09/2020

Vasile Chirică, directorul Companiei de construcții Glorinal, a fost reținut luni pe un termen de 72 de ore, fiind învinuit într-un dosar de escrocherie. Procurorii spun că vor cere mandat de arestare pe un termen de 30 de zile.

Alexandru Mogîldea, procurorul pe caz, susține că Vasile Chirică a refuzat să facă declarații și să colaboreze cu ancheta.

Reținerea a avut loc în incinta Direcției Generale Urmărire Penală (DGUP) din cadrul IGP, unde opt actuali și foști angajați de la Glorinal au fost escortați luni dimineață pentru audieri. În afară de Chirică, la DGUP au mai fost aduși co-fondatorul Sergiu Vârlan, contabila-șefă a companiei și două subalterne de ale sale, juristul Glorinal, manager responsabil de lucrul cu clienții, șeful secției de vânzări și o persoană responsabilă din cadrul Departamentului IT al companiei.

Una dintre contabile ar fi avut simptome caracteristice infectării cu Covid-19 și a fost solicitată intervenția unui echipaj special.

La operațiunea de luni a fost implicat și Serviciul Potecție Internă și Anticorupție SPIA al Ministerului de Interne. Surse din Poliție susțin că implicarea SPIA ar avea legătură cu acuzațiile aduse anterior de pretinsele părți vătămate că organele de drept ar tergiversa intenționat investigarea dosarului și au protestat în repetate rânduri în fața Procuraturii Generale.

Părțile vătămate susțin că au plătit pentru viitoarele locuințe sume cuprinse între 40 și 50 de mii de euro, iar în registrele contabile au fost indicate sume de doar două mii de euro. În același timp, apartamentele pe care le-au achitat integral, au fost lăsate gaj la băncile comerciale pentru credite. „Atât noi, cât și banca, suntem în litigiu civil cu Compania Glorinal. Dacă banca va câștiga procesul, noi rămânem fără case”, ne-a declarat unul dintre pretinșii pătimiți.

Oamenii susțin că așteaptă locuințele de șapte ani și că, în această perioadă, s-au adresat organelor de drept, însă fără succes. Investitorii s-au arătat nemulțumiți și de faptul că, cei care i-ar fi înșelat, se află în libertate. „Au adus prejudicii de milioane, însă nu au fost reținuți. Au bani, nu este exclus că au dat bani și fac ce vor”, consideră părțile vătămate.

La finele anului trecut procurorii au desfășurat percheziții în 12 locații care aparțin Companiei Glorinal. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, perchezițiile au fost efectuate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu, comise de factori de decizie ai companiei de construcții, care se află în proces de insolvabilitate, atunci când nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani.

În februarie 2020, Vasile Chirică a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă pentru că ar fi pretins 1.500 de euro de la un bărbat pentru a-i rezolva o problemă legată de darea în exploatare a unui bloc locativ.

Bănuitul şi-a recunoscut vina pe deplin, iar procurorii l-au pus sub învinuire, obligându-l să nu părăsească ţara şi să se prezinte la organul de urmărire penală în caz de necesitate.

Avocații lui Chirică susțin că este vorba de un atac raider pentru preluarea companiei și au promis să vină cu detalii în timpul apropiat.

Julieta Savițchi
07/09/2020

Comentarii