DOC// 1:0, în favoarea Maiei Sandu. Bașcanul Evghenia Guțul, refuzată de prima instanță

Viorica Mija
17/05/2024
Colaj CIJM

Bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, propulsată în funcție de partidul declarat neconstituțional Șor și cu statut de învinutită pentru acceptarea finanţării din partea unui grup criminal organizat, a pierdut în primă instanță procesul de apărare a onoarei împotriva președintei Maia Sandu. Cererea sa a fost refuzată de magistrata Natalia Russu, care a concretizat că Guțul nu va mai putea să se adreseze repetat în judecată „cu aceeaşi acţiune, împotriva aceluiaşi pârât și cu acelaşi obiect şi aceleaşi temeiuri”. Încheierea poate fi însă atacată cu recurs la Curtea de Apel în termen de 15 zile.

Evghenia Guțul a atras recent atenția asupra faptului că președinta Maia Sandu nu a semnat decretul de confirmare a sa ca membru al Guvernului Republicii Moldova, așa cum prevede legea din 1994. Maia Sandu a comentat  că „o persoană care lucrează pentru o grupare criminală, o persoană care face declarații împotriva propriei țări nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”.

În investigația Bașcaniada: ofensiva rusă pentru șefia autonomiei găgăuze, portalul Anticoruptie.md a deconspirat faptul că  „lumea rusă” a avut și are încă o influență puternică în regiune, iar majoritatea liderilor de opinie și politici nu-și ascund „legăturile periculoase” cu administrația de la Kremlin. Rusia a fost prezentată ca un garant al binelui social și al viitorului sigur și în retorica Evgheniei Guțul, susținută de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, examinează cauza în care guvernatoarea regiunii găgăuze și o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid „Șor”, Svetlana Popan, sunt inculpate pentru acceptarea finanţării din partea unui grup criminal organizat.

Cele două învinuite nu au recunoscut faptele comise. Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57.500 la 92.500 de lei sau cu închisoare de la doi la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la doi la cinci ani.

Viorica Mija
17/05/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii