DOC// A mers „la pachet”. Ex-magistratul Victor Micu câștigă litigiul cu Autoritatea Națională de Integritate

Viorica Mija
15/07/2023
Sursa: CIJM

Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese în cauza ex-președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, împotriva Autorității Națiionale de Integritate(ANI). Totodată, magistratul Ghenadie Mîra a dispus ca ANI să-i achite reclamantului cheltuielile de asistență juridică.  Hotărârea poate fi însă atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 zile de la data notificării dispozitivului hotărârii.

În mai 2022, ANI a constatat că judecătorul Victor Micu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în cadrul ședinței din 29 noiembrie 2021, atunci când a votat împreună cu ceilalți membri pentru a-și atribui gradul întâi de calificare. De altă parte, în referința prezentată în instanță, Micu a declarat că „votul acordat de reclamant s-a referit la ceilalţi judecători şi nu în privinţa sa, nefiind încălcat regimul juridic al conflictelor de interese” și a cerut declararea nulității actului.

Mai exact, s-a decis prin votul membrilor CSM ca subiectul privind acordarea gradului de calificare tuturor persoanelor incluse în agendă să fie votată la pachet, având în vedere agenda încărcată şi timpul limitat al ministrului Justiţiei. Mai mult, magistratul a făcut referință la dovezi audio/video, din timpul şedinţei plenului și a declarat că „votarea s-a efectuat în acelaşi timp pentru toţi judecătorii care erau incluşi în agenda CSM, inclusiv a reclamantului”.

Pe 16 iulie 2019, Victor Micu a fost revocat din funcția de președinte CSM. Pentru revocarea sa au votat nouă membri, iar împotrivă - unul. Interimatul aa trecut atunci la magistratul Dorel Musteață.

Victor Micu a fost ales pentru a doua oară președinte al CSM la 23 ianuarie 2018, fiind singurul candidat propus. Candidatura lui Victor Micu a fost propusă de Petru Moraru, membru CSM din partea Curții Supreme de Justiție, instanță la care activa și Micu. 

În perioada primului mandat de președinte al CSM al lui Victor Micu, circa 110 judecători au demisionat sau au fost demiși din funcție, iar în privința a circa 40 de judecători și foști magistrați, Consiliul a dispus pornirea urmăririi penale.

În perioada în care Victor Micu a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, în această instanță s-au produs mai multe încălcări grave. În 2009, câțiva magistraţi de la Râșcani au participat la examinarea demersurilor de arest în privința protestatarilor din 7 aprilie, iar ședințele de judecată au fost organizate la sediile comisariatelor de poliție.

În iunie 2017, Victor Micu a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiției. Întrebat ce crede despre faptul că va rămâne în CSM reprezentând Curtea Supremă de Justiție şi nu instanțele de fond care l-au delegat în Consiliu, Micu a declarat că nu există nicio incompatibilitate în acest sens.

Pe 14 februarie curent, împreună cu alți trei membri ai CSM, Micu a depus cerere de demisie.

Tot în luna februarie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat curs cererilor de demisie a mai mulți  judecători de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), printre care și Victor Micu. O simplă analiză a declaraţiilor de avere, realizată de Anticouptie.md,  a demonstrat că majoritatea celor care pleacă au reuşit de-a lungul carierei la CSJ să acumuleze o avere de invidiat.

Viorica Mija
15/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii