DOC// Abținere și recuzare într-o singură săptămână. Judecătoarea Angela Bostan insistă pe integritatea sa

Viorica Mija
09/02/2024

Instanța supremă nu a acceptat cererea de abținere a magistratului Boris Talpă, transferat temporar la CSJ. Acesta a declarat că nu poate examina cauza judecătoarei Angela Bostan împotriva Comisiei Pre-Vetting, deoarece sunt colegi de serviciu la Curtea de Apel Chișinău. Decizia vine la două zile după ce CSJ a respins o altă cerere, de recuzare a completului, care a venit din partea Angelei Bostan.

Angela Bostan nu a promovat evaluarea, dar un membru al Comisiei Pre-Vetting a fosrmulat o opinie separată în privința sa. Este vorba despre Vitalie Miron.

Majoritatea membrilor comisiei au avut însă dubii în privința surselor financiare pe care le-a folosit mama magistratei pentru achiziționarea unui apartament de 74 mp, în mun. Chișinău la un preț declarat de 973 500 MDL. Deși mama candidatei a prezentat dovezi că a obținut banii în urma vânzării unui apartament, situat în orașul Cahul, din veniturile obținute din activitatea de întreprinzător, dar și din sursele financiare pe care i-a primit de la 2 rude aflate peste hotare, aceste argumente nu au fost suficient de convingătoare pentru evaluatori.

Judecătoarea Angela Bostan a fost evaluată repetat după ce, la 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia Comisiei Pre-Vetting. Nici a doua oară, magistrata nu a avut parte de o decizie favorabilă și a contestat rezultatele la CSJ. De altă parte, Comisia și-a motivat decizia prin faptul că  Bostan nu ar întruni criteriul de integritate financiară, constatare cu care nu este de acord magistrata.

Viorica Mija
09/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii