DOC// Achitarea deputatului în primul Parlament, Andrei Baștovoi, contestată

Viorica Mija
27/09/2024
Sursa: CIJM

Procurorii au contestat decizia primei instanțe în dosarul deputatului în primul Parlament al Republicii Moldova, Andrei Baştovoi. Acesta este învinuit că, din poziția de vicepreşedinte al companiei Ascom Group, ar fi adus un prejudiciu de peste 25 de milioane de dolari în cazul a două firme. Baștovoi a fost achitat și reabilitat de judecătorul Gheorghe Stratulat, pe 29 aprilie. Portalul Anticoruptie.md a prezentat imagini exclusive de la eliberarea din închisoare a lui Baștovoi, în 2018, după ce și-a ispășit pedeapsa într-un alt dosar, în care era acuzat că a prejudiciat Ascom cu 185 de mii de dolari și că ar fi comandat un omor.

Baștovoi este învinuit de procurori că, în perioada 1 septembrie 2008 – 30 iunie 2011, ar fi prejudiciat companiile Casco Petroleum Oversease LTD și Gabycon Civil Works LTD cu suma de 25 804 013,69 dolari SUA, în urma livrărilor de combustibil, prin delapidare.

De altă parte, apărătorul inculpatului, avocatul Doina Ioana Străisteanu, a pledat ca în privința clientului său să fie emisă o sentință de achitare, invocând faptul că în acțiunile sale lipsește fapta infracțiunii imputate.  

„În urma aprecierii probele descrise conform propriei convingeri, formate în urma examinării lor în ansamblu, sub toate aspectele şi în mod obiectiv, călăuzindu-se de lege, instanța de judecată conchide că este necesară şi oportună doar achitarea lui Baștovoi Andrei, deoarece în acțiunile ultimului lipsește latura obiectivă și cea subiectivă a infracțiunii incriminate, fiind sesizate incertitudini și imprecizii și în partea obiectului material al acesteia, iar sentința de condamnare nu poate fi bazată pe presupuneri, dubiile în probarea învinuirii urmând a fi interpretate în favoarea inculpatului, din care considerente, nu se poate deduce o altă concluzie decât achitarea lui Baștovoi Andrei, de sub învinuirea adusă”, se arată în decizia instanței de fond.

Andrei Baştovoi a fost arestat în iulie 2011, fiind acuzat că a prejudiciat compania Ascom Group cu 185.000 de dolari și de comandarea unui dublu omor. Denunțul a fost făcut de omul de afaceri Anatol Stati, proprietarul companiei. Baștovoi a fost condamnat, în 2013, la 9 ani de puşcărie, pledând nevinovat și declarându-se victimă a unor intrigi. În același dosar, a fost condamnat la 8 ani de închisoare și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie.

Soţia lui Andrei Baştovoi a decedat  în ianuarie 2016, după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă. Lui Andrei și Valentin Baștovoi li s-a permis să participe la funeralii, sub escortă.

Mai mulţi lideri de opinie au declarat  atunci că dosarul ar fi fost unul fabricat. Un grup de experţi de la Bucureşti a stabilit că organele judiciare de la Chişinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baştovoi şi l-au condamnat în lipsa unor probe clare. Potrivit specialiştilor de peste Prut, magistraţii moldoveni nu au permis să fie prezentate probe în apărarea lui Andrei Baştovoi şi le-au administrat doar pe cele ale acuzării.

În 2016, CEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13.

În decembrie 2018, Baştovoi a fost eliberat din detenție, cu trei luni înainte de termen. 

Viorica Mija
27/09/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii