Curtea de Apel Chișinău a decis că acțiunile înaintate împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de acuzatorii Cristina Gladcov (aprobarea listei candidaților la funcția de membru CSP propuși pentru alegeri în cadrul Adunării Generale a Procurorilor) și Vitalie Codreanu (decizia privind convocarea Adunării Generale a Procurorilor) visează aria de competență a Curții Supreme de Justiție. Astfel, demersurile celor doi au fost transmise instanței supreme pentru pronunțarea unei hotărâri.
În data de 23 august, Adunarea Generală a Procurorilor a acceptat cererile venite din partea procurorilor Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu privind amânarea forului, care urma să aleagă noii membri ai CSP. Următoarea adunare va fi convocată după ce vor fi pronunțate toate hotărârile în privința candidaților care au obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), aceștia urmând să repete procedura de evaluare Pre-Vetting.
Procurora Cristina Gladcov, în privința căreia Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus reevaluarea de către Comisia Pre-Vetting, a contestat în instanță mai multe hotărâri ale Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP). Acuzatoarea, alături de ceilalți doi colegi, a solictat și opinia CSP în privința unei eventuale îngrădiri a dreptului de a participa în calitate de candidat pentru funcția de membru CSP. Conform procurorei, Adunarea Generală a Procurorilor urma să fie amânată, astfel încât toți procurorii care și-au înaintat candidaturile în prima etapă să fie puși în condiții egale.
„Prin hotărârea CSP, candidatului Cristina Gladcov i s-a îngrădit dreptul de a participa la alegeri. Efectul de suspendare este asupra deciziei CSP prin care s-a decis includerea candidaților. (...)Consider că și candidatura mea poate fi inclusă în listă. Solicit admiterea cererilor. (...) Solicit ca să fie clar dacă dosarul meu în calitate de candidat conține toate actele și dacă actul Comisiei Pre-Vetting este acceptat de CSP, și dacă este un act administrativ cu efecte juridice”, a solicitat Gladcov în fața comisiei. Membrii CSP au respins cererile procurorei, evitând să facă anumite explicații.
În data de 4 august, cu trei opinii separate, exprimate de Inga Furtună, Angela Motuzoc și Eduard Varzar, membrii CSP au respins adresările procurorilor Cristina Gladcov, Anatolie Gîrbu și Vitalie Codreanu, în privința cărora, în data de 1 august, CSJ a dispus reevaluarea de către Comisia Pre-Vetting. Cel puțin doi acuzatori au contestat deciziile CSP, cerând controlul legalităţii actelor administrative ale Consiliului Superior al Procurorilor.
În cadrul ședinței, Cristina Gladcov a menționat că hotărârea CSJ, care a decis, în data de 1 august, reevaluarea sa de către Comisia Pre-Vetting, ar deschide o nouă perspectivă asupra procedurii de alegere a noilor membri CSP. Așa cum în privința sa și a altor doi colegi nu există o decizie finală, organizarea Adunării Generale a Procurorilor în data de 23 august este prematură.
„Odată ce a fost anulat actul administrativ, acesta nu mai există. Respectiv, suntem trei persoane care nu avem o decizie finală la dosarele noastre de candidat. Suntem la o poziție inițială. Membriii CSP să se expună dacă este necesară sau nu o amânare, o revocare a ședinței din 23 august, astfel încât să fie respectate drepturile tuturor procurorilor de a participa la o adunare generală legală”, a menționat Gladcov.
În lista candidaților admiși pentru alegerea în funcția de membru al CSP se regăsesc Cherpec Mariana, Lealin Iurie, Nistrov Aliona, Obadă Dumitru, Panea Eduard, Roșior Elena și Vîrlan Olesea. Unii dintre candidați au fost vizați în investigații jurnalistice realizate de portalul anticorupție.md. Toți candidații au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Anticoruptie.md a realizat profilul celor șapte candidați admiși la procedura de alegere.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: