DOC// Amenda de peste jumătate de milion de lei: compania Horus cheamă în instanță Consiliul Concurenței

Viorica Mija
10/07/2024
Valentin Balan, director al Grupului de companii Horus//,Sursa foto: tribuna.md

Compania Horus a acționat în judecată Consiliul Concurenței, după ce, în luna iunie curent, i-a fost impusă o amendă de peste 500 de mii de lei, pentru că ar fi obstrucționat desfășurarea unei inspecții inopinate. Cererea a fost înregistrată în data de 9 iulie, a fost repartizată, dar deocamdată nu a fost stabilită data ședinței de pregătire a cauzei.

Compania a fost sancționată pentru că reprezentanții întreprinderii ar fi creat „multiple obstacole și tergiversări în desfășurarea unei inspecții inopinate la începutul anului 2023, în contextul unei investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței”.

„Acțiunile angajaților întreprinderii au inclus refuzuri de a permite accesul prompt la anumite spații de lucru, întârzieri în accesarea e-mailurilor și furnizarea de răspunsuri evazive sau eronate la întrebări. Astfel [...], Consiliul Concurenței a impus întreprinderii o amendă de 576.769 de lei”, se menționează într-un comunicat al Consililului Concurenței.

„Inspecțiile inopinate reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de investigare pentru identificarea și colectarea probelor privind încălcările legislației concurențiale. Angajații Consiliului Concurenței au dreptul de a accesa imediat orice spații ale întreprinderii, de a examina și de a face copii ale documentelor relevante, indiferent de suportul pe care sunt stocate.”

În mai 2022, SRL Horus a fost în centrul unui scandal legat de licitațiile pentru lucrări de reparație la Termoelectriva SA. Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a solicitat atunci demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pentru pretinse fraude admise în cadrul mai multor licitații.

De partea cealaltă, Grupul de companii „Horus” a declarat că toate licitațiile privind modernizarea blocurilor 2 și 3 ale Termoelectrica SA au fost efectuate în conformitate cu legea.

Viorica Mija
10/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii