DOC// Angajatul SIS, dat pe mâna procurorilor pentru abuz în serviciu, invocă presiuni

Viorica Mija
06/11/2024

Fostul șef-adjunct al Direcției securitate internă al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Serghei Dodica, a primit refuz în prima instanță, după ce a contestat ordinul de demisie emis pe numele său. Eliberat din funcție în ianuarie 2023 și trimis în judecată pentru abuz în serviciu în iulie curent, Dodica își revendică revenirea în funcție și un prejudiciu moral de 100 de mii de lei.

Deși a depus personal cererea de eliberare, Dodica spune că a fost impus de situație să facă acest pas, „în urma unor presiuni psiho-emoționale continue”. Potrivit lui, în acea perioadă „se urmărea obiectivul prestabilit al Serviciului de a „regla conturile” și a trage la răspundere disciplinară, cu ulterioara eliberare a unor ofițeri de informații din cadrul subunității în care deținea funcția de șef- adjunct”.

De altă parte, SIS a cerut în instanță ca solicitările fostului angajat să fie declarate inadmisibile, deoarece nu a fost respectată procedura prealabilă. Argumentele instituției au fost admise de instanță.

În luna iulie curent, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a acestuia de abuz în serviciu.

Cauza penală a fost pornită în iunie 2023 de către Procuratura Anticorupție, în baza sesizării depuse de directorul Agenției Servicii Publice.

Potrivit probelor administrate, în octombrie 2019, fostul angajat SIS a fost detașat în calitate de șef-adjunct al Direcției Securitate din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP). În decembrie 2020, acesta a fost numit șef-adjunct al Direcției Securitate Internă SIS și rechemat la SIS.

Pe 30 decembrie 2020, SIS a trimis o scrisoare către ASP pentru a informa despre rechemarea ofițerului. Scrisoarea a fost înregistrată în cancelaria ASP abia pe 4 ianuarie 2021. Deși ofițerul era obligat să depună cererea de demisie din funcția detașată imediat după rechemare, acestea a continuat să primească salariu de la ASP, prejudiciind astfel instituția publică cu peste 330 000 lei.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii de abuz de serviciu, acesta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și recuperării prejudiciului a fost aplicat sechestru asupra ½ cotă parte din imobilul care aparține în devălmășie învinuitului.

Viorica Mija
06/11/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii