DOC// Bătălia pentru terenul de la stadionul Dinamo s-a mutat la Curtea de Apel. Va fi sau nu ridicat sechestrul

Viorica Mija
11/06/2023
Sursa: CIJM

Curtea de Apel Chișinău nu a dat curs solicitării „Prosport Invest” SRL de ridicare a sechestrului de pe terenul pe care compania îl deține cu drept de locațiune pe teritoriul clubului sportiv Dinamo. Încheierea a fost pronunțată în data de 7 iunie de magistrata Ana Popov. Ce-i drept, reclamantul are la dispoziție 10 zile pentru a plăti taxa de stat, după care instanța ar putea examina demersul. Anticorupție.md a dezvăluit cum, în urma unui contract de locațiune cusut cu ață albă, terenul ar putea ajunge pe un termen nelimitat în gestiunea companiei. Mai multe instituții de control vorbesc despre un potențial risc de înstrăinare a bunului public, care ar aduce un prejudiciu de 58 de milioane de lei vistieriei statului.

Compania a înaintat cererea de chemare în judecată în adresa Procuraturii Anticorupție după ce, prin încheierea judecătorului de instrucție, a fost aplicat sechestru pe bunurile imobile. Prima instanță a respins pretențiile companiei ca fiind neîntemeiate, în martie 2022, după care, în luna septembrie, „Prosport Invest” a depus o contestație la Curtea de Apel Chișinău.

În data de 7 iunie curent, completul instanței de apel a decis să nu dea curs cererii, motivând că reclamantul nu a respectat toate exigențele impuse. Instanța a informat „despre necesitatea prezentării dovezii achitării taxei de stat în mărime de 75 de lei, fiindu-i acordat pentru aceasta un termen de 10 zile din momentul recepționării prezentei încheieri”.

„Prosport Invest” este o societate născută practic peste noapte. Aceasta a fost fondată pe 18 noiembrie 2015, iar peste 23 de zile a și semnat contractul de locațiune. SRL-ul aparține omului de afaceri, Viorel Bodiu, un fost jucător de fotbal, dar și un apropiat al ex-directorului clubului Dinamo, Arcadie Bostan, care a contrasemnat tranzacția din partea Ministerului de Interne. De la intrarea în vigoare a contractului și până în 2019, SRL „Prosport Invest” a edificat 11 clădiri pe terenul luat în locațiune, ulterior înaintând mai multe solicitări care ridică semne de întrebare privind adevăratul scop al acestui proiect, dar și posibilele interese ascunse.

Astfel, imediat după finalizarea construcțiilor, „Prosport Invest” a solicitat  de la Agenția Proprietății Publice eliberarea avizului pozitiv pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru determinarea suprafeței terenului necesară procesului tehnologic, aferent bunurilor imobile proprietate private pentru vânzarea-cumpărarea ulterioară. Acțiunea a fost respinsă, dar această solicitare demonstrează cu lux de amănunte că srl-ul a făcut tentative de a pune mâna pe teren.

Un an mai târziu, și anume în 2020, deși din prevederile contractului de locațiune nu rezultă că dreptul de proprietate asupra construcțiilor edificate ar putea fi transmis srl-ului, „Prosport Invest” a obținut, prin intabularea în registrul bunurilor imobile, această favoare. Dreptul de proprietate privată a fost recunoscut pentru 11 bunuri imobile, soarta terenului pe care au fost construite devenind astfel una incertă, iar proprietarul, mai greu de „urnit” din locație după ce a investit zeci de milioane de lei.

Procuratura Generală a comentat pentru Anticorupție.md că există bănuieli rezonabile de depășire a atribuțiilor de serviciu, iar cauza se află la etapa urmăririi penale. Totodată, prin încheierea judecătorului de instrucție, a fost aplicat sechestru pe bunul imobil.

În paralel, clubul sportiv „Dinamo” a solicitat în instanță declararea nulității contractului de locațiune, dar și radierea înscrisurilor din Registrul bunurilor imobile.

De altă parte, jurista Iuliana Pascal, care reprezintă interesele „Prosport Invest” în instanță, declară că contractul încheiat a fost pentru un teren care se afla în paragină, iar clientul său, fiind președinte al Federației de minifotbal, Viorel Bodiu, a edificat din surse proprii un complex sportiv „pentru satisfacția sa personală” și pentru că, fiind în trecut sportiv, și-a dorit dezvoltarea minifotbalului.

Viorica Mija
11/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii