Litigiul civil împotriva Curții de Apel Cahul, în care avocații Aureliu Colenco și Denis Calaida își apără onoarea, demnitatea și reputația profesională, a fost strămutat din nou la Bălți. Inițiat în iunie 2021, demersul apărătorilor s-a „plimbat” dintr-o instanță în alta. Joi, 27 septembrie, Curtea Spremă de Justiție (CSM) a admis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Bălți, după ce plângerea a făcut de mai multe ori traseul Cahul-Chișinău-Bălți.
Aureliu Colenco şi Denis Calaida au depus cerere de chemare în judecată împotriva Curţii de Apel Cahul cu privire la apărarea onoarei, demnității, reputației profesionale și obligarea dezmințirii informației în data de 4 iunie 2021. Prin încheierea din 10 iunie 2021 a Judecătoriei Cahul, sediul Central, s-a refuzat recepționarea. La 21 iunie, avocații au declarat recurs împotriva încheierii și au solicitat strămutarea cauzei la o altă instanţă egală în grad. Prin încheierea din 8 septembrie 2021 a Curții Supreme de Justiție s-a admis cererea s-a strămutat Curţii de Apel Bălți pentru judecare în ordine de recurs.
Prin decizia din 6 decembrie a aceluiași an, a Curții de Apel Bălți, s-a casat încheierea Judecătoriei Cahul și s-a restituit cauza la rejudecare, în același complet de judecată. La Cahul s-a admis excepția de tardivitate înaintată de Curtea de Apel Cahul, astfel că cererea a fost respinsă din nou, de data aceasta pentru că ar fi fost depusă cu omiterea termenului de prescripție.
La 13 iulie 2022, Aureliu Colenco şi Denis Calaida au declarat recurs, iar prin demersul din 10 august 2022 a Curții de Apel Cahul, prezenta cauză a fost transmisă Curții Supreme de Justiție, pentru examinarea chestiunii privind strămutarea cauzei la o altă instanță de judecată egală în grad. Curtea Supremă de Justiţie, prin încheierea din 14 septembrie 2022, a strămutat cauza Curţii de Apel Bălți. Prin decizia din 22 noiembrie 2022 s-a casat încheierea din 5 iulie 2022 a Judecătoriei Cahul, cu restituirea cauzei la rejudecare. Judecătoria Cahul, prin hotărârea din 19 aprilie 2023, a respins cererea ca fiind neîntemeiată, respectiv la la 15 mai curent, Aureliu Colenco şi Denis Calaida au declarat apel, iar Curtea de Apel Cahul, prin demersul din data de 24 iulie 2023, reținând calitatea procesuală de pârât a Curţii de Apel Cahul, a transmis Curţii Supreme de Justiţie cauza civilă pentru soluționarea chestiunii strămutării cauzei la o altă instanță egală în grad. În data de 27 septembrie, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție a constatat necesitatea admiterii solicitării, astfel că litigiul a ajunge din nou la Curtea de Apel Bălți.
La 26 octombrie curent, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a făcut publică o listă din 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat ulterior un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii. În scopul executării Dispoziției CSE nr. 45, din 31 octombrie 2022, SIS a elaborat lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor. În listă a fost inclus și avocatul Aureliu Colenco, pentru că „a oferit suportul la înregistrarea pe numele unor persoane terţe a drepturilor, bunurilor şi entităţilor ale căror beneficiar este Ilan Şor”.
Apărătorul, care oferă de mai mulţi ani servicii juridice lui Ilan Şor, a cerut Setviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) să fie scos din lista persoanelor suspectate ca fiind asociate persoanelor supuse sancțiunilor internaţionale.
„Stimați Colegi! Azi am depus la Serviciul de Informații și Securitate cererea privind inițierea procedurii administrative și excluderea Cabinetului Avocatului Colenco Aureliu din lista persoanelor suspectate ca fiind asociate persoanelor supuse sancțiunilor”, a anunţat apărătorul pe Facebook, care mai susţine că nu a încasat de le Şor alte onorarii decât cele prevăzute în contractul pentru apărarea clientului său în instanţă.
Aureliu Colenco a fost susţinut de Uniunea Avocaţilor din Moldova (UAM). „Atragem atenția autorităților statului și a publicului larg la faptul că într-un Stat de Drept, niciun avocat nu trebuie să fie urmărit și supus restricțiilor și supus aplicării măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile, pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client, chiar dacă acesta este supus sancțiunilor, pentru simpla exprimare a poziției și convingerii juridice profesionale în exercitarea profesiei de avocat”, se arăta într-un apel adresat autorităţilor centrale ale statului de către UAM.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii