DOC// Cât plătește statului chiriașul terenului de 1,1 ha de la stadionul Dinamo

Viorica Mija
05/12/2023
Sursa: CIJM

Compania Prosport Invest, care deține dreptul de folosință asupra unui teren de 1,1 hectare de la stadionul Dinamo, achită lunar 25 de mii în haznaua statului. În paralel, firma se judecă cu Procuratura Anticorupție pentru ridicarea sechestrului de pe cele 11 construcții pe care a reușit să le edifice și să le înregistreze pe numele său. Măsura a fost impusă în cadrul unei urmăriri penale pornită pe faptul bănuielilor rezonabile de abuz în serviciu la semnarea contractului. Anticorupție.md a dezvăluit că terenul ar putea ajunge pe un termen nelimitat în posesia companiei, la un preț derizoriu. În același timp, mai multe instituții de control vorbesc despre un potențial risc de înstrăinare a bunului public, care ar aduce un prejudiciu de 58 de milioane de lei vistieriei statului.

Avocatul companiei Prosport Invest a declarat în instanța că Primăria Chișinău nu a eliberat certificatul de urbanism pentru finalizarea uneia dintre cele 11 construcții din cauză că „pe moment este aplicat sechestru pe terenul nominalizat, prin ordonanța ofiţerului de urmărire penală nr. 2017550017 din 11.02.2021”.

De altă parte, reprezentantul Procuraturii Anticorupție a menționat că aplicarea sechestrului a fost solicitată în cadrul urmăriii penale sub aspectul săvârșirii unui abuz de serviciu.

„Acțiunile care au precedat încheierea contractului dat, prevederile acestuia, precum și acțiunile ulterioare, întreprinse atât de factorii de decizie ai MAI, cât și ai companiei Prosport Invest SRL, se constată existența unor riscuri reale privind obținerea în proprietate de către companie, contrar prevederilor legale a terenului, fiind deja întreprinse acțiuni concrete în acest sens.”

Curtea de Apel Chișinău a menținut soluția instanței de fond. În hotărârea motivată publicată pe 4 decembrie este trecută și suma pe care o achită lunar Prospot Invest pentru cele 1,1 ha de teren, fiind vorba despre 25 de mii de lei.   

Prosport Invest este o societate născută practic peste noapte. Aceasta a fost fondată pe 18 noiembrie 2015, iar peste 23 de zile a și semnat contractul de locațiune. SRL-ul aparține omului de afaceri Viorel Bodiu, un fost jucător de fotbal, dar și un apropiat al ex-directorului clubului Dinamo, Arcadie Bostan, care a contrasemnat tranzacția din partea Ministerului de Interne. De la intrarea în vigoare a contractului și până în 2019, SRL Prosport Invest a edificat 11 clădiri pe terenul luat în locațiune, ulterior înaintând mai multe solicitări care ridică semne de întrebare privind adevăratul scop al acestui proiect, dar și posibilele interese ascunse.

Astfel, imediat după finalizarea construcțiilor, Prosport Invest a solicitat de la Agenția Proprietății Publice eliberarea avizului pozitiv pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru determinarea suprafeței terenului necesară procesului tehnologic, aferent bunurilor imobile proprietate private pentru vânzarea-cumpărarea ulterioară. Acțiunea a fost respinsă, dar această solicitare demonstrează cu lux de amănunte că srl-ul a făcut tentative de a pune mâna pe teren.

Un an mai târziu, și anume în 2020, deși din prevederile contractului de locațiune nu rezultă că dreptul de proprietate asupra construcțiilor edificate ar putea fi transmis srl-ului, Prosport Invest a obținut, prin intabularea în registrul bunurilor imobile, această favoare. Dreptul de proprietate privată a fost recunoscut pentru 11 bunuri imobile, soarta terenului pe care au fost construite devenind astfel una incertă, iar proprietarul, mai greu de „urnit” din locație după ce a investit zeci de milioane de lei.

Procuratura Generală a comentat pentru Anticoruptie.md că există bănuieli rezonabile de depășire a atribuțiilor de serviciu, iar cauza se află la etapa urmăririi penale. Totodată, prin încheierea judecătorului de instrucție, a fost aplicat sechestru pe bunul imobil.

În paralel, clubul sportiv Dinamo a solicitat în instanță declararea nulității contractului de locațiune, dar și radierea înscrisurilor din Registrul bunurilor imobile.

De altă parte, jurista Iuliana Pascal, care reprezintă interesele Prosport Invest în instanță, declară că contractul încheiat a fost pentru un teren care se afla în paragină, iar clientul său, fiind președinte al Federației de minifotbal, Viorel Bodiu, a edificat din surse proprii un complex sportiv „pentru satisfacția sa personală” și pentru că, fiind în trecut sportiv, și-a dorit dezvoltarea minifotbalului.

Viorica Mija
05/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii