Autoritatea Națională de Integritate (ANI) are mână liberă să solicite, în instanță, confiscarea averii unui funcționar din cadrul Ministerului de Interne, în mărime de aproape 190 de mii de lei. Această acțiune a devenit posibilă, după ce ANI a câștigat irevocabil procesul inițiat de acesta. Din datele publicate pe site-ul Curții Supreme de Justiție, ar fi vorba despre Denislam Mașaev, funcţionar public cu statut special IGSU.
„Examinând sesizarea Centrului Național Anticorupție pe faptul depistării pretinselor mijloace bănești deținute de un angajat din cadrul structurilor MAI, ANI a stabilit prin Act de constatare că la persoana supusă controlului, există o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute pe parcursul anului 2016, în mărime de 189 779 lei, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi”, se arată în comunicatul ANI.
În urma identificării acestor nereguli, inspectorul de integritate a decis demararea procedurilor necesare în vederea încasării în folosul statului a valorii averii nejustificate sau a confiscării acesteia în cuantumul diferenței substanțiale constatate.
De asemenea, s-a dispus încetarea raporturilor de muncă, fiind sesizat și organul de urmărire penală în vederea pornirii urmăririi penale.
Decizia la care se referă ANI a fost publicată pe site-ul instanțelor de judecată în data de 25 septembrie, Din conținutul documentului reiese că funcționarul vizat este Denislam Mașaev. Reclamantul consideră inexplicabilă pretinsa constatare de către inspectorul de integritate a includerii datelor incomplete a valorii autovehiculului de model Toyota Corolla în declarațiile de avere și interese personale.
„Dobândirea dreptului de proprietate asupra autovehiculului de model Toyota Corolla a avut loc la 14 iunie 2016, în baza unui contract de vânzare-cumpărare (vol. III, f.d. 70), conform valorii contractuale de 10 000 lei. Totodată, în conformitate cu prevederile pct. 13 lit. f) din Instrucțiunea privind modul de completare a declarației de avere și interese personale, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Integritate nr. 2 din 13 ianuarie 2017 (Monitorul Oficial 2017: nr. 50-59 art. 307, în vigoare din 17.02.2017), la Capitolul IV „BUNURI MOBILE IN ȚARĂ ȘI/SAU IN STRĂINĂTATE” se completează după cum urmează: „Valoarea bunului conform documentului care certifică proveniența” - se indică valoarea (costul) menționată în documentul care certifică proveniența bunului mobil. În cazul în care bunul mobil a fost obținut prin tranzacții de vânzare-cumpărare (inclusiv prin procură) se indică valoarea contractuală”, a declarat acesta în instanță.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii