DOC // Cum a reuşit deputatul socialist Grigori Uzun să scape de un dosar penal

Julieta Saviţchi
15/02/2021

Proaspătul deputat PSRM, Grigori Uzun, a fost învinuit în 2019 de huliganism şi cauzarea leziunilor corporale medii, dar a scăpat de dosar cu ajutorul unui judecător de instrucţie din Comrat, care a anulat ordonanţa procurorului de punere sub învinuire. Acuzaţiile împotriva lui Uzun se regăsesc într-o sesizare adresată Curţii Constituţionale (CC) de către avocaţii victimelor. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md

Autorii invocă în sesizarea adresată CC că, la 19 ianuarie 2019, la o petrecere de Bobotează, pe malul unui lac de lângă oraşul Vulcăneşti, Grigori Uzun şi doi presupuşi complici i-au snopit în bătăi pe doi localnici. Procuratura din Vulcăneşti a intentat un dosar penal pentru huliganism în grup şi cauzarea leziunilor corporale, fiind pus sub învinuire şi Grigori Uzun.

La 13 august 2019, avocatul lui Uzun a solicitat în instanţă anularea ordonanţei procurorului privind punerea sub învinuire a clientului său pe modiv că acesta beneficiază de imunitate în calitate de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. La 23 octombrie 2019, magistratul Vasili Hrapacov de la Judecătoria Comrat a admis demersul apărătorului lui Uzun şi l-a scos pe acesta de sub urmărire penală.

Atât procurorul, cât şi avocaţii părţilor vătămate, au contestat încheierea lui Hrapacov, însă Curtea de Apel Comrat le-a respins demersul pe motiv că articolul 313 din Codul de Procedură Penală nu prevede dreptul de a contesta decizia instanţei de fond privind anularea sau menţinerea ordonanţei procurorului de punere sub învinuire.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, avocatul Veaceslav Dandeş, autorul sesizării, a declarat că prin norma pe care a contestat-o este încălcat dreptul victimelor la un proces echitabil, iar instanţa din Comrat a admis o eroare gravă când a luat decizia de a anula ordonanţa de punere sub învinuire a lui Uzun.

„Deputaţii din Adunarea Populară beneficiază de imunitate. Dar CC s-a pronunțat anterior în privinţa ridicării imunităţii celor cercetaţi penal. Procurorul din UTA Găgăuzia urma să facă un demers către deputaţii locali în care să aducă învinuiri şi probe concrete. Dar Judecătoria Comrat a anulat ordonanţa de punere sub învinuire a lui Uzun. Este încălcat dreptul victimelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale”, a precizat apărătorul.

Precizăm că Grigori Uzun şi presupuşii săi complici şi-au acuzat, în 2019, victimele de agresiune. În privinţa lor a fost intentat un dosar penal clasat cu un an în urmă pe motiv că faptele incriminate nu s-au adeverit.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Grigori Uzun a declarat că nu știe despre sesizarea de la CC şi că este nevinovat. „Eu am fost pus ilegal sub învinuire. Avocatul meu s-a adresat în instanţă şi ordonanţa a fost anulată. Ei au contestat, dar Curtea de Apel le-a respins. Cei doi nu doar că m-au bătut, m-au călcat cu maşina. Dar asta este deja o istorie din trecut”, a spus socialistul.

Dosarul în care figura Grigori Uzun se află în instanța de judecată, iar pe banca acuzaţilor au ajuns cei doi presupuşi complici ai deputatului socialist, cercetaţi în stare de libertate.

CC a validat săptămâna trecută mandatul de deputat al socialistului Grigori Uzun după ce PSRM-istul Vladimir Golovatiuc a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova la Moscova, în locul lui Andrei Neguța, reținut în dosarul cu anabolizantele. Uzun s-a regăsit pe poziția 37 în lista națională de candidați la funcția de deputat a PSRM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. 

Julieta Saviţchi
15/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii