DOC// De câte ori a fost sancționat Adrian Nichifor după gratii: detalii din dosar

Viorica Mija
06/06/2023

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul în anulare depus de apărătorul condamnatului pentru omor, Adrian Nichifor, privind eliberarea sa de după gratii. Astfel, decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți, din ianuarie 2023, prin care a fost anulată amnistirea sa, rămâne în vigoare. În timp ce apărătorul a insistat că Nichifor a avut un comportament bun în închisoare și nu are nicio sancțiune la activ, procurorii spun că în privința condamnatului au fost aplicate cel puțin 30 de sancțiuni, iar riscul de recidivă este unul ridicat.  

Adrian Nichifor a fost eliberat în decembrie 2022, printr-o decizie a Judecătoriei Soroca,  prin care i-a fost aplicată amnistia pentru cei 4 ani şi 3 luni rămaşi până la ispăşirea pedepsei. La câteva ore de la pronunțarea hotărârii, Nichifor a fost reţinut pentru corupţie activă și învinuit de procurorii anticoruţie că i-ar fi promis o recompensă de la 3000 la 5000 de euro psihologului Tatiana Grecu, de la Penitenciarul nr.15, ca să-i atribuie calificativul „mediu” al riscului de recidivă. În luna ianuarie a aceluiași an, Curtea de Apel Bălți a anulat decizia instanței de fond.

În recursul adresat CSJ, apărătorul lui Adrian Nichifor, Ilie Gîlca, a invocat faptul că Nichifor a avut un comportament bun pe parcursul executării pedepsei și nu are sancțiuni active, iar riscul de recidivă ridicat a fost stabilit eronat în urma evaluării psihologice. Acuzatorii au menționat însă că Nichifor a fost sancționat de 30 de ori pentru comiterea abaterilor disciplinare, ultima sancțiune fiind aplicată în noiembrie 2022, atunci când în urma unor verificări a fost găsit printre lucruri un telefon mobil și i-a fost suspendat dreptul la întrevederi.  Totodată, procurorii au declarat că Nichifor s-a eschivat de la muncile remunerate și neremunerate desfășurate în penitenciar și a susținut elementele subculturii penitenciare. Mai mult, acesta le-ar fi promovat în rândul altor condamnați.  

Adrian Nichifor figurează și în alt dosar. Pe 25 noiembrie 2021, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus reluarea urmăririi penale pe dosarul „7 aprilie” 2009 în urma unei sesizări a deputatului Lilian Carp. Demersul lui Robu are la bază declarațiile finului lui Adrian Nichifor, Boris Sprâncean, precum că în casa nașului său a văzut arme care urmau să fie folosite împotriva protestatarilor. Nichifor respinge acuzaţiile. Acesta a declarat reporterilor Anticorupţie.md că eliberării sale se opun persoane cu funcţii înalte, dar a refuzat să dea nume pe motiv că şi-ar pune viaţa în pericol.

Viorica Mija
06/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii