DOC// De la Primărie - 100 de mii, de la Ministerul Justiției - 50 de mii. Fostul pretor de Buiucani, Valeriu Nemerenco, din nou pe cal alb în instanță

Viorica Mija
28/11/2023

Cincizeci de mii de lei prejudiciu moral cauzat prin neexecutarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești. Este hotărârea primei instanțe în cazul fostului pretor de Buiucani, Valeriu Nemerenco. Soluția a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Suma se adaugă la cele 100 de mii câștigate de Nemerenco la începutul lunii curente în urma unei hotărâri a Curții de Apel Chișinău. În septembrie 2022, conform unei investigații Anticoruptie.md, suma pe care trebuia s-o plătească Primăria Chișinău pretorilor și vicepretorilor demiși ilegal era de cel puțin 2,3 milioane de lei, echivalent al 18 terenuri de joacă.

Pe 1 noiembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, în litigiul fostului pretor de Buiucani, Valeriu Nemerenco, împotriva Primăriei Chișinău, după ce primarul Ion Ceban s-a opus restabilirii sale în funcție.  Administrația municipală a fost obligată să-i achite lui Nemerenco toate restanțele salariale, nu și prejudiciile morale de 100 de mii de lei dispuse de prima instanță. Totodată, magistrații au constatat că reclamantul nu mai poate reveni la pretură, odată cu expirarea de drept a mandatului de pretor.

În luna martie curent, magistrații instanței de fond au constatat în cazul lui Valeriu Nemerenco încălcarea dreptului la executarea hotărârii judecătorești în termen rezonabil. Judecătorul Diana Tricolici a dispus încasarea din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției, a sumei de 100 000 lei, cu titlu de prejudiciu moral.

Valeriu Nemerenco a deținut funcția de pretor al sectorului Buiucani aproape 30 de ani. Pe 25 iulie 2018, primarul general interimar Ruslan Codreanu l-a reconfirmat în funcţia de pretor, cu statut de demnitate publică pentru un mandat de patru ani. La peste un an distanță, pe 14 mai 2019, același edil l-a demis.

Ulterior, pe 16 mai 2019, Nemerenco a fost angajat în funcția de vicepretor de unde a fost demis de către primarul general interimar Adrian Talmaci, pe 16 septembrie 2019. Valeriu Nemerenco a contestat dispozițiile ambilor primari, invocând că nu au fost indicate cauzele pentru care a fost revocat.

Viorica Mija
28/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii