DOC// Decizie amară pentru procurorul Anatolie Gîrbu, unul dintre acuzatorii din dosarul Petic

Viorica Mija
12/03/2025
Colaj CIJM/ Sursa foto: jurnal.md, captură video

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a constatat drept inadmisibilă acțiunea procurorului Anatolie Gîrbu împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Acuzatorul, învinuit de fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic că i-ar fi fabricat dosarul, a contestat decizia din decembrie 2023, prin care i-a fost refuzată cererea de admitere la alegerile membrilor CSP din rândul procurorilor.

În aprilie 2023, Gîrbu a fost desemnat învingător al concursului pentru funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Ungheni. 

Tot în același an însă, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins candidatura acuzatorului pentru funcţia de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Călăraşi. Motivul refuzului este că Gîrbu ar fi fost implicat în falsificarea dosarului de viol pe numele fostului poliţist de frontieră, Gheorghe Petic.

Acuzatorul a fost întrebat din nou despre implicarea sa în fabricarea dosarului Petic. Anatolie Gîrbu a încercat să se justifice în faţa membrilor CSP că nu el a pornit dosarul, iar în calitate de procuro a autorizat anumite acţiuni de urmărire penală.

„Cauza penală respectivă mi-a fost repartizată, deoarece în săptămâna respectivă eram procuror de serviciu. (…) Am condus urmărirea penală care a fost pornită de organul de urmărire penală. Persoana a fost reținută de către organul de urmărire penală, eu în ziua respectivă nu eram în raionul Ungheni”, a explicat Gîrbu.

Gheorghe Petic combate argumentele acuzatorului. „El este cel care mi-a înaintat învinuirea şi a cerut ca să fiu arestat. Este o sculă de a lui Plahotniuc, care s-a implicat activ să-mi falsifice dosarul. În mare grabă ca să-mi falsifice dosarul, a admis mai multe erori de procedură. Gîrbu a insistat şi a organizat şedinţă de judecată la miezul nopţii ca să-mi fie prelevate forţat probe biologice”, a declarat Gheorghe Petic pentru portalul Anticorupţie.md.

Dosarul pe numele lui Petic a fost intentat în perioada în care la conducerea Ministerului Afacerilor Interne era Alexandru Jizdan, iar Republica Moldova era guvernată de Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament. Reţinerea a avut loc la puţin timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanţii guvernării.

Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni, într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.

Judecătoria Orhei l-a achitat pe Gheorghe Petic, în noiembrie 2021, după ce procurorii și-au retras acuzaţiile, iar pretinsa victimă a recunoscut în instanţă că a fost plătită ca să facă declaraţii false. Totodată, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale a reţinut mai mulţi foşti poliţişti implicaţi în falsificarea dosarului.

În mai 2024, Petic a obținut câștig de cauză în primă instanță. Magistrata judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Ecaterina Silivestru, a admis parțial cererea lui Petic și a pronunțat hotărârea prin care statul este obligat să-i achite acestuia un prejudiciu moral în sumă de 2 milioane de lei pentru condițiile inumane și degradante la care a fost supus fiind deținut în penitenciar. 

În luna februarie 2024, CSJ a respins contestația procurorului Gîrbu împotriva deciziei Comisiei Pre-Vetting, prin care a fost constatată „nepromovarea reevaluarea integrității”.

Viorica Mija
12/03/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii