Curtea de Apel Chișinău a respins contestația Asociației Concordia, care nu a fost de acord cu decizia instanței de fond în litigiul împotriva primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban. Mărul discordiei este un teren pe care organizația îl deținea în baza unui contract de locațiune, dar și-a exprimat dorința să-l privatizeze, așa cum deja a înălțat pe el o construcție pentru desfășurarea proiectelor sale sociale. În hotărârea pronunțată în data de 5 iunie, completul de contencios administrativ prezidat de Ghenadie Mîra a menținut soluția primei instanțe, care a admis argumentele reprezentantului administrației locale, potrivit cărora terenul face parte din nucleul istoric al Chișinăului și nu este pasibil privatizării.
În 2004, atunci când a început activitatea în Republica Moldova, Asociația Concordia a cumpărat un imobil pentru care deține drept de proprietate. Peste un an, a obținut de la Primăria municipiului Chișinău dreptul de utilizare a terenului aferent.
Concordia și-a extins și recondiționat imobilul și pe suprafața acestui teren, pentru a putea derula acivitățile, iar dreptul de proprietate asupra clădirii a fost înregistrat oficial. În 2021, a solicitat Primăriei permisiunea de a privatiza și terenul, dar demersul a fost respins. În 2022, cererea a ajuns pe masa primarului general, însă nu a fost acceptată, pe motiv că că terenul pe care sunt amplasate construcţiile Concordia face parte din nucleul istoric al municipiului Chişinău şi nu este posibil de a fi privatizat Instanța de fond a admis argumentele reprezentantului Primăriei.
Asociația Concordia Moldova este parte a Concordiei Internaţional, cu sediul la Viena. Este prezentă în 34 de localităţi din Republica Moldova, având în gestiune 13 case de copii de tip familial, 4 centre comunitare de asistenţă socială care oferă serviciul de zi pentru copii în situaţii de risc şi serviciul de cantină de ajutor social, 2 servicii de asistenţă parentală profesionistă, 1 centru de plasament de tip rezidenţial pentru tineret, 6 apartamente sociale, 2 cantine de ajutor social, care asigură prânzuri calde în cadrul cantinei şi livrarea la domiciliul beneficiarilor, 8 centre multifuncţionale cu servicii de plasament de tip rezidenţial pentru persoane în etate, 5 centre de plasament de tip rezidenţial pentru copii, care oferă servicii de plasament temporar pentru copiii în situaţii de risc, tineri şi cuplu mamă – copil. Proiectele sunt finanţate din contul donaţiilor acumulate, în mare parte din surse din afara țării.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii