DOC// Decizie definitivă în litigiul Mirandolina Sușițcaia vs Dumitru Robu

Viorica Mija
05/09/2024
Colaj CIJM

Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe în litigiul procurorei suspendate Mirandolina Sușițcaia împotriva fostului procuror general interimar Dumitru Robu. O încheiere în acest sens a fost pronunțată joi, 5 august. Acuzatoarea a fost protagonista unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice despre maniera în care a fost  instrumentat dosarul Laundromatului.

Acuzatoarea a cerut anularea ordinului fostului procuror general interimar Dumitru Robu cu privire la delegarea sa într-o altă direcție. Sușițcaia susține că ar fi fost supusă presiunilor din partea lui Robu, după ce i-au fost retrase și dosarele inițiate pe numele lui Veaceslav Platon.

În martie curent, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat ordinul contestat. Curtea de Apel Chișinău a constatat că hotărârea instanței de fond a fost una corectă și judicioasă.

În toamna anului 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv Laundromatul rusesc.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat, în 2022, o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a gestionat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surprins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.

Viorica Mija
05/09/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii