Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Autorității Naționale de Integritate (ANI) în litigiul cu fostul judecător Victor Micu. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată de magistrații instanței supreme pe 4 septembrie.
În mai 2022, ANI a constatat că judecătorul Victor Micu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în cadrul ședinței din 29 noiembrie 2021, atunci când a votat împreună cu ceilalți membri pentru a-și atribui gradul întâi de calificare. De altă parte, în referința prezentată în instanță, Micu a declarat că „votul acordat de reclamant s-a referit la ceilalţi judecători şi nu în privinţa sa, nefiind încălcat regimul juridic al conflictelor de interese” și a cerut declararea nulității actului.
Mai exact, s-a decis prin votul membrilor CSM ca subiectul privind acordarea gradului de calificare tuturor persoanelor incluse în agendă să fie votată la pachet, având în vedere agenda încărcată şi timpul limitat al ministrului Justiţiei. Mai mult, magistratul a făcut referință la dovezi audio/video, din timpul şedinţei plenului și a declarat că „votarea s-a efectuat în acelaşi timp pentru toţi judecătorii care erau incluşi în agenda CSM, inclusiv a reclamantului”.
În aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese de către Micu. Decizia a fost menținută și de CSJ.
Pe 16 iulie 2019, Victor Micu a fost revocat din funcția de președinte CSM. Pentru revocarea sa au votat nouă membri, iar împotrivă - unul. Interimatul aa trecut atunci la magistratul Dorel Musteață.
Victor Micu a fost ales pentru a doua oară președinte al CSM la 23 ianuarie 2018, fiind singurul candidat propus. Candidatura lui Victor Micu a fost propusă de Petru Moraru, membru CSM din partea Curții Supreme de Justiție, instanță la care activa și Micu.
În perioada primului mandat de președinte al CSM al lui Victor Micu, circa 110 judecători au demisionat sau au fost demiși din funcție, iar în privința a circa 40 de judecători și foști magistrați, Consiliul a dispus pornirea urmăririi penale.
În perioada în care Victor Micu a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, în această instanță s-au produs mai multe încălcări grave. În 2009, câțiva magistraţi de la Râșcani au participat la examinarea demersurilor de arest în privința protestatarilor din 7 aprilie, iar ședințele de judecată au fost organizate la sediile comisariatelor de poliție.
În iunie 2017, Victor Micu a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiției. Întrebat ce crede despre faptul că va rămâne în CSM reprezentând Curtea Supremă de Justiție şi nu instanțele de fond care l-au delegat în Consiliu, Micu a declarat că nu există nicio incompatibilitate în acest sens.
Pe 14 februarie 2023, împreună cu alți trei membri ai CSM, Micu a depus cerere de demisie.
Tot în luna februarie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat curs cererilor de demisie a mai mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), printre care și Victor Micu. O simplă analiză a declaraţiilor de avere, realizată de Anticoruptie.md, a demonstrat că majoritatea celor care pleacă au reuşit de-a lungul carierei la CSJ să acumuleze o avere de invidiat.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii