DOC// Decizie irevocabilă privind averea lui Vlad Plahotniuc

Viorica Mija
04/02/2023
Colaj CIJM

Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a respins cererea înaintată de avocatul lui Vlad Plahotniuc de strămutare a judecării recursului privind aplicarea sechestrului pe bunurile fostului lider democrat, în unul din dosarele inițiate pe numele său, în care este învinuit de spălare de bani, săvârșită în proporții deosebit de mari.  Încheierea este irevocabilă și a fost pronunțată în data de 31 ianuarie 2023.

Apărătorul Lucian Rogac a solicitat strămutarea examinării cauzei de la Curtea de Apel Chişinău la o altă instanţă egală în grad. În motivarea cererii a indicat că, ,,la şedinţa de judecată din 24 ianuarie, apărătorul a înaintat cerere privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art.312 Cod de procedură penală, însă instanța, fără a emite o încheiere motivată în acest sens, a continuat examinarea cauzei, respingând cererea de suspendare”.  

Apărarea a mai notat că „observă că în cadrul Curţii de Apel Chişinău se produc anumite evenimente ce pun la îndoială imparţialitatea judecătorilor cu privire la examinarea cauzelor, inclusiv în partea ce ţine de repartizarea dosarelor”.

Colegiul penal al CSJ a considerat însă că motivele invocate sunt declarative și nu pot servi ca temei de strămutare a dosarului menționat, deoarece prin argumentele invocate se încearcă a aduce critici pregătirii profesionale a judecătorilor care examinează cauza.

„Prin argumentele invocate, titularul cererii își exprimă neîncrederea față de completul de judecători desemnați pentru judecarea cauzei, circumstanţe ce includ procedura de recuzare prevăzută de art.art.33-35 Cod de procedură penală. Astfel, motivele enunțate nu corespund prevederilor art.46 Cod de procedură penală, referitor la examinarea obiectivă, rapidă și completă a cauzei, fapt ce nu confirmă necesitatea strămutării cauzei nominalizate, la o altă instanță egală în grad. Suplimentar, Colegiul penal remarcă şi faptul, că circumstanțele indicate în cerere nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei penale în altă instanță, deoarece conform prevederilor art.26 Cod de procedură penală, la înfăptuirea justiției în cauzele penale, judecătorii sunt independenți şi se supun numai legii”, se arată în hotărârea CSJ.

Procurorii anticorupție au pus sechestru pe bunurile lui Plahotniuc, în valoare de 55 milioane lei, pe 30 octombrie 2019. Acuzatorii declarau că aplicarea sechestrelor are drept scop „evitarea riscului de înstrăinare a mijloacelor bănești „în perioada desfășurării urmăririi penale au fost aplicare sechestre pe: conturile bancare deținute de Plahotniuc la Victoriabank ce conțin mijloace bănești, echivalentul a cca 15.275.000 lei, mijloace bănești în cuantum de 278.090 euro, deținute pe contul bancar pe numele unei persoane fizice în Victoriabank, cota parte de 100% din capitalul social al Srl Bb-Dializă, a cărei valoare constituie 31.826.322 lei, cota parte de 100% din capitalul social al Srl Bass-Systems, a cărei valoare constituie 2.950.000 lei și Srl Gmg Production  - 10.800.000 lei”.

Cu o zi mai devreme, fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție. Se întâmplă după ce fostul politician nu a dat curs citației emise de procurorii anticorupție și nu s-a prezentat în fața organului de urmărire penală.

Pe 22 mai 2020, Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru și pe 10 dintre imobilele deținute de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în valoare de peste 33 de milioane de lei. Instanța a respins însă cinci demersuri ale procurorilor anticorupție privind aplicarea sechestrului asupra bunurilor, estimate la 7,7 milioane de euro, deținute de Plahotniuc în afara Republicii Moldova.

Pe 18 august 2022, Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului asupra unui imobil din orașul francez Sciez – una dintre zonele de elită ale Franței  - aparținând cetățeanului Moldovei, Vladimir Plahotniuc, în urma solicitării Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Conform estimărilor autorităților franceze, preciza un comunicat al PCCOCS, bunul sechestrat valorează peste 4,2 milioane de euro, echivalentul a 83,5 milioane de lei.

Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, cercetat în lipsă inclusiv pentru escrocherie și conducerea unei organizații criminale, s-ar afla în Ciprul de Nord. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pentru Pro TV. Oficialul mai spune că discuțiile privind extrădarea lui Plahorniuc, dat în căutare încă din 2019, sunt dificile, din cauza că regiunea nu e controlată de Cipru.

Viorica Mija
04/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii