Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, care a respins cererea fostului procuror general adjunct, Ruslan Popov, împotriva Procuraturii Generale. Învinuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii publice, inițiat în urma anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice, Popov a solicitat prejudicii de 50.000 de lei pentru încălcarea dreptului la informare. În noiembrie 2023, Ruslan Popov, care a deținut și funcția de adjunct al fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, a pierdut procesul împotriva Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM). Popov a acționat în judecată CIJM după ce jurnaliștii Portalului Anticoruptie.md au deconspirat afacerea sa din Mileştii Mici pe care o gestiona, dar care era înregistrată pe numele tatălui său, un pensionar trecut de 70 de ani. Urmare a acestor anchete, Autoritatea Națională de Integritate a verificat averea ex-acuzatorului, iar Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. În consecință, Ruslan Popov și-a pierdut și funcția deținută în Procuratură.
Ruslan Popov a acționat Procuratura Generală în judecată, solicitând constatarea încălcării dreptului la informare, precum și încasarea de la instituția pe care a condus-o a unui prejudiciu moral de 50.000 de lei și a cheltuielilor de judecată. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, unde fostul acuzator a depus cererea, a considerat că acțiunea sa este una neîntemeiată.
„Instanța de judecată menționează că procesul de monitorizare și anunțare a funcțiilor vacante de procuror, procuror-șef în tot sistemul procuraturii este delegat expres prin lege Consiliului Superior al Procurorilor ca fiind organ care asigură autoadministrarea sistemului Procuraturii. Prin urmare, Procuratura Generală, în răspunsul oferit corect a indicat că informațiile vizate urmează a fi solicitate de la Consiliul Superior al Procurorilor.”
„Mai mult, prin răspunsul Consiliului Superior al Procurorilor nr. 5-10d/23-453 din 21 februarie 2023, reclamantului i-a fost pusă la dispoziție informația solicitată. (f.d. 17-25) Criticile reclamantului privind refuzul Procuraturii Generale de a-i prezenta informația solicitată sunt nejustificate. Or, petiționarul nu poate pretinde ca răspunsul la cererea sa să fie dat într-un anumit sens, după dorința personală, iar stabilirea răspunsului fiind atributul exclusiv al autorității publice competente”, se arată în hotărârea motivată.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii