DOC// Decizie nefavorabilă pentru judecătoarea Rodica Berdilo, dată afară de președinta Maia Sandu

Viorica Mija
15/05/2025
Sursa colaj: telegraph.md

Curtea de Apel Centru a respins recursul ex-judecătoarei Rodica Berdilo, care a cerut suspendarea executării decretului prezidențial, de eliberare din funcție, până la o decizie definitivă a instanței privind legalitatea actului semnat de președinta Maia Sandu. Decizia, pronunțată în data de 5 mai, este irevocabilă din momentul emiterii. Rodica Berdilo este magistrata care, în iunie 2018, a declarat nevalid mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Ex-magistrata figurează și într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, drept magistrata care a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. 

În motivarea solicitării privind suspendarea executării actului administrativ individual contestat, reclamanta a invocat faptul că, prin decretul Președintelui Republicii Moldova de eliberare din funcție, i-a fost abuziv limitată exercitarea dreptului la muncă și la libera alegere a muncii, lipsind- o de protecția împotriva șomajului și de dreptul de a fi numită în funcție până la plafonul de vârstă.

„Există suspiciuni serioase și rezonabile privind legalitatea actului administrativ individual defavorabil emis, și anume, emiterea decretului de Președintele Republicii Moldova fără a avea atribuția de eliberare a judecătorilor din funcție, or, la caz Curtea Constituțională s-a expus că se aplică redacția veche numai în privința art. 116 alin. (2) din Constituție pentru a putea fi realizată numirea judecătorilor până la plafonul de vârstă, dar nu pentru eliberarea din funcție. În pofida acestui fapt, șeful statului, acoperindu-se cu un aviz cu caracter consultativ, a considerat că poate revigora din proprie inițiativă și o altă normă abrogată care se referea la atribuția de eliberare a judecătorilor din funcție. Președintele Republicii Moldova nu mai deține atribuția de eliberare din funcție a judecătorilor din anul 2022, iar prevederile legale abrogate nu pot fi aplicate ultraactiv la caz”, consideră reclamanta.

De altă parte, completul a menționat că argumentele invocate nu pot fi reținute drept fondate de instanța de recurs, întrucât acestea urmează a fi analizate la etapa cercetării fondului cauzei, fiind prematură o expunere în această privință la etapa examinării chestiunii privind suspendarea executării actului administrativ.

„La momentul examinării chestiunii cu privire la suspendarea executării actului administrativ, instanța nu poate atinge chestiuni ce vizează legalitatea actului administrativ, precum ar fi dimensiunile ce vizează legalitatea formală și materială al actului administrativ. Totodată, Colegiul judiciar, efectuând o analiză sumară al actului administrativ contestat denotă că, Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.1616-IX din 11.09.2024, a fost emis în baza Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii prin care reclamantei i-a fost respinsă cererea de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă fiind propus Președintelui Republicii Moldova eliberarea sa din funcție în temeiul art. 25 alin. (1) lit. k) din Legea cu privire la statutul judecătorului în vigoare până la 26.08.2022, actul administrativ nefiind anulat la această etapă. Deci, la etapa dată a procesului, fără a prejudicia fondul prezentei cauze, din studierea sumară a înscrisurilor în limita împuternicirilor acordate de legiuitor instanței de judecată la soluționarea chestiunii de suspendare a executării actului administrativ contestat, Colegiul judiciar nu a stabilit existența suspiciunilor serioase şi rezonabile privind legalitatea Decretului Președintelui Republicii Moldova nr.1616-IX din 11.09.2024”, se arată în decizia Curții de Apel Centru.

În noiembrie 2024, Berdilo a cerut și strămutarea cauzei în care solicită anularea actului prin care a fost demisă din funcție de șefa statului. Curtea de Apel Chișinău i-a respins cererea, iar examinarea cauzei va continua la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcție a șase judecători. Decizia de respingere a magistraților a fost luată pe 11 septembrie 2024. Magistrații eliberați din funcție, prin decret prezidențial, sunt Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu.

Conform legislației valabilă până la 1 aprilie 2022, președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Refuzul președintelui de numire sau de reconfirmare în funcție a judecătorului putea fi anulat prin votul a două treimi din membrii CSM.

Așa cum Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererile repetate ale judecătoarelor Victoria Hadîrcă, Rodica Berdilo, Irina Păduraru și Victoria Sanduța de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, președinta avea dreptul legal să-i elibereze. Magistrata Victoria Sanduța, dar și asociația care reprezintă drepturile magistraților, au calificat decizia CSM ca fiind „o soluție ilegală”.

„Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a concluzionat că președintele R. Moldova urmează să emită decrete atât pentru numirea în funcție a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă, cât și, după caz, pentru eliberarea din funcție a judecătorilor al căror mandat inițial de cinci ani a expirat până la 1 aprilie 2022”, se arată în decretul semnat de Maia Sandu.

Sanduța, care se regăsește în lista Președinției, a comentat decretul prezidențial printr-un citat al lui Abraham Lincoln, potrivit căruia „probabilitatea ca noi să eșuăm în luptă nu ar trebui să ne descurajeze să susținem o cauză pe care o credem dreaptă”. Ex- judecătoarea a acționat separat în judecată instituția prezidențială.

Rodica Berdilo este magistrata care l-a lipsit pe Andrei Năstase de mandatul de primar al Capitalei, în urma alegerilor locale anticipate din iunie 2018. În decizia emisă de magistrată, concurenții electorali ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor prin îndemnarea oamenilor să iasă la vot, mesaje transmise prin internet, care ar fi a doua sursă de informare pentru cetățeni. În motivarea sa, judecătoarea Rodica Berdilo a făcut trimitere la decizia Curții de Apel Chișinău din 12 iunie 2018, prin care live-urile de pe Facebook din ziua alegerilor ale candidatului la funcția de primar al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, au fost calificate ca agitație electorală în ziua alegerilor. 

Rodica Berdilo a fost vizată și într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, drept magistrata care a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari.

„Soțul judecătoarei Iulia Sârcu, fostul procuror Isai Sârcu, a chemat în judecată CNAS la trei ani după ce și-a depus demisia de onoare din funcția de șef al Secției personal din cadrul Procuraturii Generale. Procurorul a cerut să îi fie recalculată indemnizația, reieșind din salariul actual al unui procuror în funcția pe care a deținut-o el în momentul în care a atins vârsta de pensionare. Pe 27 februarie 2018, Judecătoria Chișinău i-a dat dreptate fostului procuror și a obligat CNAS să îi recalculeze pensia „de fiecare dată din data de 1 a lunii în care a fost şi va fi efectuată majorarea salariului procurorului în exercițiu” și să îi achite diferenţa din mărimea reală a pensiei pentru anii 2013-2014. În aceeași zi de 27 februarie 2018, aceeași judecătoare, Rodica Berdilo, i-a mai făcut dreptate unui ex-procuror, soț de judecătoare, Gheorghe Nogai”, se arată în investigație.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Viorica Mija
15/05/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii