DOC// Decretul Maiei Sandu rămâne în vigoare. Curtea Constituțională s-a pronunțat pe cazul Alexandr Stoianoglo

Viorica Mija
07/11/2023
Colaj CIJM

Curtea Constituțională (CC) a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Maia Sandu prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general al Republicii Moldova. Decizia a fost pronunțată de președintele CC, Nicolae Roșca, luni, 6 noiembrie, după ce instituția a fost sesizată de deputații Diana Caraman, Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Nicolai Rusol și Constantin Starîș. Cei cinci parlamentari au solicitat verificarea constituționalității decretului prezidențial din 26 septembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova o zi mai târziu. Soluția CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. De altă parte, pe rolul Judecătoriei Chișinău se află și cererea lui Stoianoglo, care a contestat, la rândul său, decretul de demisie în privința sa.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcție în data de 26 septembrie. Semnarea decretului de demisie s-a motivat prin faptul că o decizie definitivă a instanței de judecată cu privire la eliberarea din funcție a lui Stoianoglo se lasă așeptată. Între timp, autoritățile sunt împinse din urmă de condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană, una dintre acestea fiind legată de asigurarea funcției de procuror general.

Republica Moldova ar fi pierdut mai mult dacă Alexandr Stoianoglo rămânea în funcție. Astfel a comentat președinta Maia Sandu decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care a constatat că fostului procuror general i-a fost violat dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), prin care a fost suspendat din funcție. Mai mult, șefa statului a declarat, pentru Vocea Basarabiei, că decizia nu vizează decretul de demisie pe care l-a semnat.

„Această decizie a CEDO nu a vizat decretul, dar o lege concretă, care ulterior a fost modificată. Deci, nu are treabă cu deciziile pe care le-am luat eu. Nu cred că e cazul să mă apuc și să comentez o decizie CtEDO, dar cred că R. Moldova ar fi pierdut mai mult dacă în funcția de procuror general ar fi fost păstrat un om care sfătuia cu Platon despre cum să lupte împotriva corupției”, a comentat Maia Sandu.

Statul urmează să-i achite procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo, 3600 de euro cu titlu de prejudicii morale. Cu unanimitate de voturi, membrii CEDO  au constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, și anume dreptul de acces la o instanță. 

Cauza Stoianoglo contra Moldovei vizează pretinsa imposibilitate a Procurorului General de a contesta suspendarea sa, care a fost determinată de procedurile penale inițiate împotriva acestuia. În acest sens, Curtea a constatat că reclamantului nu i-a fost acordată nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea  ce l-a privat de posibilitatea de a-și realiza obligațiile, dar  și de a fi remunerat pentru aceasta,  pe o periodă de mai mult de 2 ani. 

Curtea a mai notat, potrivit lhr.md, că suspendarea acestuia putea fi în principiu justificată de către statutul reclamantului de Procuror General, care avea competențe extinse pentru a supraveghea investigațiile penale, și că aplicarea unei astfel de măsuri față de Procurorul General nu putea, în sine, să determine o problemă din perspectiva Convenției.

Totuși, Curtea a atenționat asupra faptului că garanțiile procedurale se impuneau a fi implementate pentru a asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar. În această privință, Curtea, de asemenea, a notat creșterea importanței atribuite echității procedurii în cazurile privind demiterea procurorilor, inclusiv  intervenția unei autorități independente în deciziile ce afectează numierea și demiterea procurorilor.

În data de 5 octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat și apoi a aprobat o sesizare depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, împotriva procurorului general. Acesta a fost reținut chiar în clădirea Procuraturii Generale.

Alexandr Stoianoglo este acuzat de corupţie pasivă şi abuz în serviciu pentru că l-ar fi ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să scape de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare. Procurorii susţin în rechizitoriu că prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzaţii, bugetului public național i s-a adus un prejudiciu de 869 224 839,76 lei.

Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe Alexandru Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie. Cifra a fost făcută publică într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie prin care a anunţat că a fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr, în care Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. 

Lui Stoianoglo i se mai incriminează că nu a raportat în declaraţia de avere şi interese personale că soția sa, începând cu data de 05.01.2021, este beneficiara unei societăți comerciale din Ucraina, care a fost afiliată lui Platon. Afaceristul ar fi renunţat la cota sa în favoarea soţiei lui Stoianoglo, în schimbul promisiunii că va fi eliberat din închisoare.

Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat în toate cazurile.

Viorica Mija
07/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii