Doc // Denunţul lui Ilan Şor împotriva lui Veaceslav Platon: credite de zeci de milioane de euro, firme interpuse şi contracte fictive

Anastasia Nani
03/09/2016
Colaj: CIJM. Foto: Ilan Şor (Realitatea.md), Veaceslav Platon (Jurnal de Chişinău)

În noiembrie 2014, Veaceslav Platon l-ar fi rugat pe Ilan Şor să-l ajute cu bani pentru a scăpa de datoriile la Victoriabank. Primarul de la Orhei ar fi căzut de acord întrucât afacerea părea una avantajoasă: Platon se oferea să plătească o penalitate din contul restituirii banilor înainte de termen, suma fiind acordată drept credit de la Banca de Economii. Astfel, într-o singură zi, cu acordul lui Ilan Şor, BEM ar fi oferit două credite în valoare de 20 de milioane de euro, a doua zi fiind acordate alte 30 de milioane de euro. Detaliile se conţin într-un document publicat de portalul Omg.md cu titlu de proces-verbal de audiere suplimentară a lui Ilan Şor, învinuit de escrocherie și spălare de bani prin credite neperformante contractate de la Banca de Economii. 

Potrivit actului, Ilan Şor a fost audiat de procurorul Andrei Baeşu la 22 iulie, la sediul Procuraturii Anticorupţie, pe când omul de afaceri se afla în arest. În scurt timp, judecătorii au emis un mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon, aflat în acea perioadă la Kiev.  

"Analizând această propunere a lui Veaceslav Platon am concluzionat că aducerea unui profit în plus Băncii de Economii ar fi o situaţie avantajoasă pentru bancă. Respectiv, Veaceslav Platon m-a rugat ca mijloacele financiare care vor fi acordate să nu fie direct transmise pentru companiile sale care sunt debitori ai Victoriabank, ci prin intermediul unor companii nerezidente ce sunt gestionate de către mine, ca ulterior să-mi transmită rechizitele bancare ale companiei pe care urmează să fie transferate mijloacele financiare", se arată în document.

În continuare, Ilan Şor ar fi povestit în detalii cum a avut loc tranzacţia. "Astfel, la 19.11.2014, Banca de Economii a acordat un credit bancar în sună de 10.000.000 de euro societăţii Provolirom SRL. Totodată am decis ca mijloacele creditare Provolirom să le transfere către conturile din AS Privatbank, Letonia, ale companiei Nord LP, la destinaţia transferului fiind utilizat un contract fictiv de vânzare-cumpărare a utilajului pentru construcţie. Ulterior, compania Nord LP transferă mijloacele băneşti către compania Delta Management LP, cu conturile deschise la AS Privatbank. În continuare, Delta Management prin intermediul unui proces de acordare/rambursare a overdraftului din AS Privatbank transferă suma de 10.000.000 de euro companiei Transmark. În aceeaşi, Transmark Export LP creditează conturile companiei Genyral Trade LP din AS Privatbank, la destinaţia transferului fiind utilizate două contracte fictive de vânzare-cumpărare a mobilei şi materialelor de construcţie", potrivit procesului-verbal. 

Ilan Şor ar mai fi spus că, în aceeaşi zi, BEM a mai acordat un credit de 10.002.530 de euro firmei Caritas Grup. "Ulterior, la indicaţia mea personală, mijloacele creditare au fost transferate către compania nerezidentă Spectra Ventures LP, conturile deschise la AS Privatbank, fiind utilizat un contract fictiv de vânzare-cumpărare a mobilei", se mai arată în document. 

După ce a oferit toate detaliile tranzacţiei, Ilan Şor a informat procurorul că Veaceslav Platon ar fi avut nevoie de bani pentru proiecte de business personale, inclusiv în domeniul asigurărilor.

În cadrul unui interviu acordat portalului Anticoruptie.md, cu puţin timp înainte de a fi reţinut, Veaceslav Platon a declarat însă că nici el, nici companiile sale nu au luat vreodată credite de la BEM. 

În octombrie 2015, Ilan Şor a semnat un autodenunț, publicat ulterior în presă, în baza căruia a fost reținut Vlad Filat. Potrivit lui Ilan Șor, împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au făcut să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins şpagă de un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Iniţial i-a achitat jumătate de million, restul urmând s-o facă după ce liberal-democratul avea să-şi onoreze promisiunea. Shor a mai arătat în denunţul său că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-a restituit banii omului de afaceri. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei “pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală.

La 24 august, dosarul lui Ilan Şor a fost transmis în judecată. Procuratura Anticorupție anunța că fostul șef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obținut prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii.

Anastasia Nani
03/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii