DOC// Deputatul PPDA Iurie Reniță cere ANI să verifice averile socialiștilor Furculiță, Odnostalco și Bolea, care ar fi implicați în spălare de bani

Anticoruptie.md
08/09/2020

Deputatul fracțiunii Platforma DA, Iurie Reniță, a sesizat Autoritatea Națională de Integritate și a solicitat inspectorilor să verifice averile socialiștilor Corneliu Furculiță, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco, pe care îi consideră implicați în spălarea a 1,5 milioane de euro din Federația Rusă prin filiera Bahamas.

„După cum am promis la ultima conferință de presă de la Parlament, susținută împreună cu deputatul Octavian Țâcu, am pregătit seturile de materiale și probele concludente despre spălarea de bani din Rusia prin faimoasa filiera Bahamas și utilizarea acestora în campania prezidențială a lui Igor Dodon din anul 2016”.

„Dacă cei de la Procuratura Generală nu se grăbesc să dea verdictul, din considerente politice, pe probe incontestabile de implicare a fruntașilor socialiști și a lui Igor Dodon în spălarea de bani, atunci adresăm aceste interpelări și Autorității Naționale de Integritate (ANI), căreia îi revine obligațiunea, conform responsabilităților legale, să verifice obiectiv și echidistant averile tuturor funcționarilor publici și a celor cu demnitate publică”, a scris Reniță pe pagina sa de Facebook. 

Deputatul mai spune că a apelat la ANI, deoarece consideră că aceasta este încă o instituție nepolitizată. 

„Prezentăm probe indubitabile de pe originalul documentelor. Considerăm că ANI trebuie să demonstreze, în sfârșit, că este o instituție independența de factorii politici decizionali, dar dependentă exclusiv de lege și adevăr. Nu le cerem mai mult decât obiectivitate, corectitudine și verticalitate profesională”, a mai scris deputatul.

Precizăm că Iurie Reniță a făcut mai multe interpelări la Procuratura Generală, cerând informații despre evoluțiile în dosarul inițiat pentru spălare de bani din Bahamas prin intermediul firmei Exclusiv Media a socialistului Corneliu Furculiță. 

Amintim că jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat în timpul campaniei electorale prezidențiale din 2016 o anchetă jurnalistică în care au arătat că Partidul Socialiștilor ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă.

Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențialele din 2016, prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului și sponsori ai acestuia.

Deși provine din Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore și firma lui Furculiță a fost redactat în rusă și engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează să fie examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova.

Anticoruptie.md
08/09/2020

Comentarii