DOC// Diaspora moldovenească din Londra i-a denunţat autorităţilor britanice pe Platon şi Cavcaliuc. Cum a reacţionat ultimul

Julieta Saviţchi
09/09/2021

Reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Londra i-au reclamat autorităţilor britanice pe fugarii Veaceslav Platon şi Gheorghe Cavcaliuc. Autorii denunţului informează că cei doi figurează în dosare penale, sunt daţi în urmărire generală şi se ascund în Londra. Gheorghe Cavcaliuc a ameninţat că îi va da în judecată pentru răspândirea de informaţii false.

„Adresăm această scrisoare pentru a exprima îngrijorările diasporei moldovenești în ceea ce privește două persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, care locuiesc în prezent în Marea Britanie. E vorba de dl Gheorghe Cavcaliuc și dl Veaceslav Platon, deși ambii indivizi pot avea și alte cetățenii (alte nume) în afară de cetățenia moldovenească. Ambele persoane sunt expuse politic și, pe baza informațiilor din presă, ambii au mandat de căutare internațională. Mai mult, dl Gheorghe Cavaliuc a înființat recent o companie în Marea Britanie. Ambele persoane au săvârșit acte de corupție pe teritoriul Republicii Moldova, unde au pe rol mai multe dosare penale”, se arată în scrisoarea moldovenilor adresată secretarului Afacerilor Interne al Marii Britanii, secretarului de Stat pentru Afaceri Externe şi comisarului șef al poliției din Marea Britanie.

Autorii denunţului au rugat autorităţile britanice să desfășoare o anchetă proprie în colaborare cu autoritățile din Republica Moldova. „Ne dorim dreptate, fie ca justiția să triumfe, cei care au participat la furtul miliardului să fie pedepsiți, averile nejustificate confiscate, banii întorși în bugetul statului”, au argumentat reprezentanţii diasporei moldoveneşti din capitala britanică.

În replică, Gheorghe Cavcaliuc l-a ameninţat cu judecată pe Iurie Cojocaru, autorul iniţiativei. Acesta i-a trimis lui Cojocaru o cerere prealabilă în care susţine că nu corespund realităţii informaţiile precum că este dat în căutare internaţională, că are pe numele său mai multe dosare, că a fost implicat în acţiuni de corupţie şi că foloseşte fonduri obţinute ilegal.

Amintim că Biroului Național Central Interpol Chișinău a solicitat Biroului de la Lyon, Franța, anunțarea în urmărire internațională a lui Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc. Ambii au părăsit Republicat Moldova după scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie.

„Am înaintat solicitările din partea autorităților R. Moldova de a-i anunța în urmărire internațională pe Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc. În cazul lui Veaceslav Platon solicitarea este pentru arest și extrădare, iar în cazul lui Gheorghe Cavcaliuc, este solicitată localizarea acestuia”, a precizat șeful Biroului Național Central al Interpol din Republica Moldova, Viorel Țențiu

Julieta Saviţchi
09/09/2021Follow us on Telegram

Comentarii