DOC// Dosar penal la solicitarea lui Veaceslav Platon: Funcţionari de la BNM şi CNPF, învinuiţi că i-au impus afaceristului restricţii cu cinci ani în urmă

Julieta Saviţchi
30/07/2021

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) insistă ca Banca Naţională a Moldovei (BNM) să-i ofere pe suport de hârtie mai multe documente secrete, cum ar fi Strategia de vulnerabilitate a sistemului bancar, corespondenţa cu The World Bank, rapoartele studiilor de diagnostic efectuate la trei bănci comerciale, precum şi copia corespondenţei instituţiei cu mai multe firme controlate de Veaceslav Platon. Procurorii au obţinut în acest sens un mandat judecătoresc.

PCCOCS şi-a motivat solicitarea printr-un dosar penal pornit, în septembrie 2020, în baza unei plângeri a lui Veaceslav Platon, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Procurorii incriminează conducerii BNM şi celor de la Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) că, „în perioada 2016-2018, acţionând contrar atribuţiilor de serviciu, au condiţionat şi elaborat mai multe acte cu caracter normativ şi individual, privind unele măsuri faţă de acţioinarii semnificativi ai companiilor de asigurări CIA Asito, Moldasig şi Alliance Insurance Group, de la BC Moldincombanc şi BC Agroindbank, unde acţionarilor care deţineau pachete de acţiuni le-a fost suspendat dreptul la vot, cât şi alte restricţii, fapt care a condiţionat în timp anularea acţiunilor deţinute de aceste trei companii”, au argumentat procurorii.

BNM refuză să ofere procurorilor informaţia secretă şi a contestat mandatul emis de către Judecătoria Chişinău în instanţa ierarhic superioară. Juriştii BNM au invocat că Platon a deţinut o cotă neînsemnată la Moldinconbank şi a făcut parte dintr-un grup de acţionari cu cote mici care acţionau concertat, ia la Agroindbank Platon nu a deţinut acţiuni. „Ordonanţa semnată de procurorul Nicolae Mihai este vădit excesivă şi nu este justificată de scopul pentru care este solicitată, deoarece se referă la solicitarea unor acte ce vizează evaluarea întregului sistem bancar, precum şi la activitatea unor bănci de importanţă sistemică, dintre care Veaceslav Platon doar la una din ele a deţinut o cotă infimă”, a argumentat BNM în contestaţia depusă la Curtea de Apel Chişinău.

Experţii BNM au declarat pentru anticorupţie.md că de fapt Platon urmăreşte scopul de a obţine aceste documente pentru a le folosi în schemele sale.

Julieta Saviţchi
30/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii