DOC // Dosarul Chitoroagă vs Morari: Un magistrat va fi atras la răspundere disciplinară

Julieta Savițchi
13/05/2020

Magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău urmează să fie tras la răspundere disciplinară pentru că ar fi admis nereguli la examinarea plângerii fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă, privind revenirea lui Viorel Morari la șefia Procuraturii Anticorupție, în septembrie 2019. Consiliul Superior al Magistraturii a admis contestația lui Viorel Morari privind atragerea magistratului Ciumac la răspundere disciplinară.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a depus o plângere pe numele lui Ciumac, după ce magistratul a admis la 24 decembrie 2019 cererea lui Chitoroagă privind suspendarea ordinului de repunere în funcție pe durata examinării cauzei în fond.

Inițial, Inspecția Judiciară a respins plângerea lui Morari. Fostul șef de la Procuratura Anticorupție a contestat decizia, iar un complet de examinare a contestațiilor din cadrul CSM i-a admis cererea.

Totoodată, și Curtea de Apel Chișinău a admis recent contestația lui Morari privind decizia lui Ciumac din 24 decembrie din 2019.

Amintim că la 23 aprilie judecătorul Vitalie Ciumac a respins plângerea lui Chitoroagă pe motiv că a fost depusă peste termen. Instanța a respins ca nefondată și pretenția lui Chitoroagă precum că repunerea în funcție a lui Morari i-au afectat dreptul la un proces echitabil, fiindu-i intentat un dosar penal, pe motiv că legislația prevede atât recuzarea procurorului pe caz, cât și dreptul de a contesta acțiunile procurorului. 

Nicolae Chitoroagă a solicitat în instanță anularea ordinului semnat la 17 septembrie 2019 de ex-procurorul general interimar, Dumitru Roibu, privind revenirea lui Viorel Morari la șefia Procuraturii Anticorupție. Procesul de judecată a început la data de 23 decembrie, iar o zi mai târziu, când Morari era deja suspendat din funcție de către Alexandr Stoianoglo, judecătorul Vitalie Ciumac a dat curs cererii lui Chitoroagă de a suspenda executarea ordinului din 17 septembrie 2019 până la adoptarea unei decizii finale.

Unul dintre dosarele de rezonanță investigate de Procuratura Anticorupție după revenirea lui Viorel Morari a fost cel pornit pe numele lui Chitoroagă pentru îmbogățire ilicită. Fostul șef al PCCOCS a fost pus sub învinuire și a stat 15 zile în arest preventiv. Dosarul a fost pornit după ce Procuratura Generală s-a autosesizat la o investigație jurnalistică a portalului Anticoruptie.md, privind o afacere care ar aparține lui Chitoroagă.

Julieta Savițchi
13/05/2020

Comentarii