DOC// Dosarul licitațiilor trucate. Vinovați, dar absolviți de pedeapsă

Viorica Mija
10/07/2024
Sursa: realitatea.md

Omul de afaceri Ghenadie Nicorici a fost găsit vinovat de instanța de fond de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, în dosarul licitațiilor trucate din grădinițe. O decizie în acest sens a fost pronunțată de judecătorul Petru Păun, în data de 3 iulie, la peste cinci ani din momentul în care acuzatorii au depus dosarul. Totuși, desi a fost găsit vinovat pe mai multe capete de acuzare, Nicorici  a scăpat de pedeapsă, în temeiul art. 60 alin. (1) lit. b) Cod penal, în legătură cu expirarea termenului de prescripţie pentru tragere la răspundere penală. Aceeași soluție a fost pronunțată și în cazul altor doi figuranți în dosar - Lilian Sofrone, directorul „Lovis Angro” și jurista Carina Pendus. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a deconspirat faptul că firmele deținute de Nicorici, Crinic Grup SRL și Cordacom SRL, au livrat produse alimentare alterate sau de calitate îndoielnică în grădinițele din capitală pe parcursul mai multor ani.

Cauza a fost pusă pe rol în luna februarie 2019, iar timp de peste  5 ani procesul a cunoscut mai multe etape de stagnare. Din cele 37 de ședințe programate, începând cu anul 2019 și până la sfârșitul anului 2022, doar trei au avut loc, celelalte fiind amânate sau întrerupte. În anul 2023, prima ședință a fost planificată pentru data de 28 februarie, atunci când urma să fie reluată examinarea cauzei după o pauză de două luni. Aceasta însă a fost amânată, invocându-se lipsa avocatului lui Nicorici.

Au urmat alte 7 ședințe, una dintre care a fost contramandată, trei – întrerupte, una – amânată.

Tot în 2023 a fost finalizată cercetarea probelor acuzării, pe 15 iunie fiind audiat și inculpatul.

Pe 3 iulie curent, instanța a constatat că Ghenadie Nicorici, „fiind administrator și fondator al SRL Crinic Grup, în aceleași timp gestionând de fapt și activitatea SRL „Lovis Angro”, administrator al căreia este Lilian Sofrone, activitatea de bază fiind comercializarea produselor alimentare ca rezultat al licitațiilor publice, ambii urmărind scopul obținerii de profit ca rezultat al implementării diferitor modalități ilegale de fraudare a licitațiilor publice privind achiziționarea de produse alimentare desfășurate de către DETS Buiucani, mun. Chișinău, în perioada martie - august 2016, a acționat în calitate de organizator și instigator la comiterea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu precum și a comis abuzul de serviciu”.

Lui Lilian Sofrone i-a revenit calitatea de complice la comiterea depășirii atribuțiilor de serviciu prin acordarea mijloacelor pentru comiterea infracțiunii manifestate prin pregătirea coordonată cu Nicorici Ghenadie a ofertelor de preț pentru participarea la licitație a SRL Lovis Angro și SRL Crinic Grup.

Ambii au fost găsți vonovați, dar absolviți de pedeapsă, în urma intervenirii termenului de prescripție. Aceeași sentință a fost pronunțată și în privința juristei Cristina Pendus, acuzată de neglijență în serviciu.

La 24 decembrie 2016, 16 funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău şi mai mulți agenți economici care au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, au fost reţinuți, fiind bănuiți într-un dosar de trucare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe.

Procuratura Anticorupţie anunţa că opt învinuiţi din cei nouă au recunoscut vina parţial sau integral şi au fost încheiate în cinci cazuri acord privind recunoaşterea vinovăţiei.

Totodată, acuzatorii afirmau că pentru infracţiunile comise inculpaţii riscau pedepse cu închisoarea, amenzi şi privare de drepturi.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a realizat o anchetă de presă despre modul în care erau organizate aceste licitaţii şi care sunt instituţiile care au semnat cele mai multe contracte de achiziţii cu firmele suspectate. De asemenea, portalul Anticoruptie.md a semnalat ulterior că în pofida dosarului penal, unele dintre companiile suspectate de trucarea licitaţiilor au continuat să câştige contracte publice de livrare a produselor alimentare în grădiniţele din republică.

Viorica Mija
10/07/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii