DOC // Dosarul mitei de 200 de mii de euro pentru procurori: Un procuror anticorupție și un ofițer CNA, puși sub învinuire

Julieta Savițchi
16/06/2020
Foto: zdg.md

Procurorul anticorupție Mihail Ivanov și ofițerul CNA, Doina Pleșca, au fost puși sub învinuire de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale pentru constrângerea de a face declarații și de recunoaștere a infracțiunii în dosarul mitei pentru procurori. Statut de părți vătămate au foștii procurori din sectorul Ciocana al Capitalei, Roman Clim și Eugen Tifoi, precum și polițistul Octavian Busuioc, învinuiți de estorcarea mitei în sumă de 200 de mii de euro de la omul de afaceri Anatol Brașoveanu.

Potrivit ordonanței de punere sub învinuire, semnată de procurorul Marcel Tumuruc, Mihail Ivanov i-ar fi amenințat cu închisoarea pe polițist și pe cei doi procurori pentru ca aceștia să facă declarații și să -și recunoască vinovăția. Acuzatorul mai invocă faptul că Mihail Ivanov l-ar fi determinat pe Busuioc să renunțe la avocatul său, să-și angajeze un alt avocat și să semneze acordul de recunoaștere a vinovăției.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, procurorul Ivanov ne-a declarat că pledează nevinovat și că dosarul ar fi ochestrat de către Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, pentru a-i deculpa pe foștii săi subalterni. „Nu am comis nicio ilegalitate, mi-am îndeplinit onest munca. Ruslan Popov era pe atunci procuror-șef la Procuratura sectorului Ciocana. Pe parcursul urmăririi penale au fost depistate indicii privind potențiala implicare a lui Popov. Despre acest lucru a fost informat procurorul general. Acum Popov, prin influența pe care o are, încearcă să-i scape de răspundere pe foștii săi subalterni. Dosarul este gestionat de PCCOCS, unde șef interimar este Ion Caracuian, despre care breasla cunoaște că este cumătru cu Popov. Lor le încurcă acum condamnarea lui Busuioc, probabil că vor trimite dosarul la revizuire”, ne-a declarat Ivanov.

Anatol Brașoveanu, omul de afaceri care i-a denuțat pe procurori de estorcare și luare de mită se arată nedumerit de întorsătura pe care a luat-o dosarul. „Ivanov și Pleșca au avut un comportament impecabil și au dat dovadă de înalt profesionalism. Dar acum nu mai cred în justiție, nimeni nu mai este în siguranță. Îmi este într-un fel teamă pentru familia mea, angajații mei la care țin foarte mult. Octavian Busuioc este cel care a organizat, el se afla în relații de prietenie cu un concurent de-al meu și a pus la cale să mă înlăture de pe piață. După ce a semnat acordul de vinovăție a venit și mi-a restituit 5.000 de euro din prejudiciu. Există înregistrările audio în care eu îl întreb pe procurorul Clim de ce continuă dosarul, căci am dat 75.000 de euro sau poate nu a împărțit cum trebuie banii. Iar el mi-a zis să stau liniștit, că banii i-a împărțit cum trebuie. Acum ei se dau drept părți vătămate”, a declarat omul de afaceri.

Întrebat despre potențiala implicare a lui Ruslan Popov, Anatol Brașoveanu a spus că nu-l cunoaște și nici nu a discutat cu el. „Nu l-am văzut, nu știu. Pot să spun doar că în timp ce negociam cu Clim suma banilor pentru eliberarea mea, acesta a vorbit ceva cu Tifoi și a zis că trebuie să plece la Milești. Pe urmă am aflat că Popov locuiește în Mileștii Mici. Dar nu pot să spun dacă a fost anume la el”, a adăugat businessmanul.

Dosarul în privința lui Clim și Tifoi, în care mai figurează încă trei polițiști, a fost intentat în 2017. Cei cinci ar fi pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detenţie şi a înceta cauza penală, în care omul de afaceri, împreună cu încă doi colegi, a fost învinuit de evaziune fiscală. După ce a fost transmisă o parte din bani, cei trei oameni de afaceri au fost eliberați şi li s-a returnat o parte din obiectele şi actele ridicate. Ulterior, procurorii i-ar fi cerut lui Brașoveanu să recunoască infracțiunea de fals în acte publice.

În decembrie 2018, a fost condamnat primul învinuit în dosarul respectiv. Valentin Samoil, fost șef-adjunct de direcție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și-a recunoscut vina și s-a ales cu o amendă de 90 de mii de lei pentru trafic de influență. În 2019, după ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, a fost condamnat și Octavian Busuioc.

Cu câteva zile înainte de a fi înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari l-a informat oficial pe Stoianoglo despre presupusa implicare a lui Ruslan Popov în dosarul mitei de 200 de mii de euro. Morari i-a comunicat procurorului general că pe parcursul desfășurării investigațiilor s-a constatat că Tifoi și Clim ar fi purtat în ziua estorcării mitei, una de duminică, mai multe discuții la telefon cu Ruslan Popov, iar unul dintre ei chiar s-a deplasat la Mileștii Mici, unde locuiește Popov.

Julieta Savițchi
16/06/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii