DOC// Efectele „Marijuanei”. Care este suma prejudiciilor cerute de ex-magistrata Lilia Vasilevici

Viorica Mija
19/11/2023
Colaj CIJM

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor reveni în luna ianuarie a anului viitor la examinarea cauzei ex-judecătoarei Lilia Vasilevici, demisă în 2015 din sistem în urma scandalului „Marijuana” și care se judecă de 8 ani pentru a-și face dreptate. De data aceasta, magistrații urmează să decidă dacă admit sau nu recursul la hotărârea Curții de Apel Chișinău care a declarat drept neîntemeiată cererea sa priviind anularea Hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 10 februarie 2022. Atunci, membrii CSP i-au respins sesizarea în care a solicitat recunoașterea încălcării drepturilor sale fundamentale. Suma la care pretinde fosta magistrată se ridică la peste un milion de lei - salariile ratate începând cu luna octombrie 2014, și 500 de mii de lei - daunele morale.

Lilia Vasilevici a fost demisă prin decret prezidențial la 15 mai 2015, pentru o abatere disciplinară. Consiliul Superior al Magistraturii a propus demiterea magistratei după ce Lilia Vasilevici l-a condamnat pe Vitalie Ciornîi, care vindea droguri, la cinci ani de închisoare cu suspendare. Ulterior, instanţele superioare au stabilit că suspendarea executării pedepsei nu poate fi aplicată pentru persoanele care au comis o infracţiune deosebit de gravă, aşa ca în cazul lui Ciornîi. Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a acuzat-o în repetate rânduri pentru această decizie, insistând că judecătoarea trebuie urmărită penal pentru o astfel de abatere. Ion Diacov mai declara atunci că procurorilor li s-a propus în acest caz mită de aproape 30.000 de euro. 

Vasilevici spune că a fost eliminată din sistem în baza unor afirmații false. Aceasta admite că a greșit atunci când a luat decizia în privința lui Ciornîi, dar spune că declarațiile lui Diacov nu corespund realității, motiv pentru care l-a acționat în judecată pentru defăimare.

Viorica Mija
19/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii