DOC// Ex-procurorul Roman Statnîi, cu despăgubiri de 250 de mii de lei, dar fără scuze din partea lui Stoianoglo

Viorica Mija
13/02/2025
Colaj CIJM

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis parțial cererea de chemare în judecată înaintată de ex-procurorul Roman Statnîi privind repararea prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organului de urmărire penală, procuraturii. Dispozitivul hotărârii a fost pronunțat pe 4 februarie, dar făcut public o săptămână mai târziu. Astfel, instanța a dispus încasarea din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției, a sumei 250 de mii lei, cu titlu de compensare a prejudiciului moral. Au fost respinse ca neîntemeiate pretențiile lui Statnîi cu privire la „prezentarea de către procurorul care a condus sau a exercitat urmărirea penală ori procurorul ierarhic superior, în formă scrisă, a scuzelor oficiale în numele statului”. Hotărârea este cu drept de apel în termen de 30 zile.

În luna noiembrie 2024, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea primei instanțe, în partea ce vizează admiterea acțiunii, în litigiul Roman Statnîi vs Alexandr Stoianoglo, în care fostul subordonat al ex-procurorului general își apără onoarea și reputația profesională. Stoianoglo a contestat decizia instanței de fond, care l-a obligat să-i achite un prejudiciu moral de 1 leu lui Statnîi, dar și să dezmintă informațiile precum că acuzatorul ar fi adus „un notar în închisoare pentru ca o persoană să renunțe la proprietate”.

Procurorul Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la „sugestia” procurorului general, Alexandr Stoianoglo. În mai 2020, Statnîi a fost reţinut şi plasat în arest peventiv, fiind deţinut timp de două luni în Penitenciarul nr. 13.  Acuzatorul era bănuit că l-ar fi deposedat de bunuri pe fostul consilier economic al lui Igor Dodon, Evgheni Kheyman, administratorul firmei din Bahamas care ar fi sponsorizat, în 2016, campania electorală a fostului preşedinte.

„Statnîi m-a amenințat că voi fi condamnat la 15 ani de închisoare unde voi fi omorât”, a precizat autorul plângerii. Acesta a mai adăugat că după ce ar fi transcris bunurile pe numele diferitor persoane, la 10 august i-a fost aplicată o amendă de 5.000 de euro, iar la 20 august 2018 a revenit în Federația Rusă.

CIJM a publicat  o investigaţie în care a informat în premieră că persoana care a administrat firma Westerby Limited din Bahamas, în 2016, atunci când a sponsorizat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost Evgheny Kheyman. În perioada decembrie 2016–noiembrie 2017, el a deţinut funcţia de administrator al Întreprinderii cu Capital Străin, Natur Bravo.

În anchetă mai scrie că Evgheny Kheyman a fost urmărit penal pentru delapidarea averii străine în baza unui denunţ depus de succesorul său, Mukhmad Galaev, şi condamnat cu executare. După preluarea guvernării de către socialişti, în noiembrie 2019, şi numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, sentinţa în privinţa lui Kheyman a fost anulată, iar pe numele denunţătorului şi al procurorului Roman Statnîi, care a gestionat dosarul, au fost pornite dosare pentru escrocherie şi abuz în serviciu.

În noiembrie 2022, Judecătoria Chişinău a declarat nulă ordonanţa de punere sub învinuire a lui Roman Statnîi, care a constatat că a fost acuzat pe nedrept.

Pe lângă declararea nulităţii ordonanţelor de punere sub învinuire şi de scoatere de sub urmărire penală a lui Statnîi, instanţa a obligat Procuratura Generală să înlăture „încălcările drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale petiționarului Statnîi Roman Petru, cu adoptarea unei hotărâri legale, întemeiate și motivate”.

Viorica Mija
13/02/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii