DOC// Ex-viceministrul de Interne, Valentin Zubic, șeful statului major în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, vizat de sancțiuni

Viorica Mija
28/02/2024
Sursa: CIJM

Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne în perioada guvernării comuniste și șef al statului major în timpul protestelor din 2009, a acționat în judecată Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Acesta solicită verificarea legalității unor decizii luate în privința sa. Contactați de Anticoruptie.md, reponsabilii de la SIS nu au dorit să comenteze acțiunea inițiată de Zubic, dar sursele portalului au declarat că hotărârea contestată vizează includerea fostului viceministru în lista de sancțiuni.  Zubic a administrat o perioadă firme asociate fostului lider democrat Vlad Plahotniuc și este considerat o persoană de încredere a acestuia. 

Valentin Zubic a fost o perioadă administrator al companiei de pază Argus-S, afiliată fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc. În 2015, el a fost numit director la Finpar Invest, după ce Ghenadie Sajin, administratorul companiei, a devenit şef la Inspecţia de Stat în Construcţii, funcție pe care a deținut-o până în 2016.

Dosarul lui Valentin Zubic, ex-viceministru la Interne, care ar fi coordonat intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, nu a ajuns în instanţa de judecată. Fostul demnitar, şef al statului major în timpul evenimentelor din 2009, a fost surprins în acea noapte de camerele de supraveghere, alături de mai mulţi subalterni ai săi. Ani la rând procurorii au declarat că acumulează probe, mai întâi să-i înainteze învinuirea, iar apoi ca să pregătească această cauză pentru examinarea în instanţa de judecată. În martie 2011, procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, încadrându-se la limită în termenul prevăzut de legislaţie. Peste doi ani însă, după ce Valentin Zubic a contestat decizia procurorilor, magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru au anulat ordonanţa de punere sub învinuire. Foşti comisari de Poliţie au declarat de mai multe ori în instanţă că în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 au primit indicaţii de la Valentin Zubic, lucru confirmat şi de Gheorghe Papuc. 

Detalii, într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Cum au scăpat de pedeapsă cei implicați în suprimarea protestelor, citiți în investigația RECHIZITORIU: 7 aprilie 2009. Cum (NU) au fost pedepsiți polițiștii torționari, judecătorii și procurorii.

Viorica Mija
28/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii