DOC// Familia Dodon pornește lupta pentru baza de odihnă Sadovo. Cum arată și ce servicii propune

Viorica Mija
29/09/2023
Colaj CIJM

Baza de odihnă Sadovo, al cărei fondator este Alexandru Dodon, fratele ex-președintelui Igor Dodon, învinuit de corupţie pasivă și finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor în dosarul „Kuliok”, dar și pe alte capete de acuzare, a acționat în judecată Procuratura Anticorupție, solicitând ridicarea sechestrului aplicat pe bunuri. În data de 26 iunie a fost convocată prima ședință în dosar, doar că reprezentantul reclamantalui a solicitat amânarea acesteia. Următoarea ședință este planificată pentru luna noiembrie.


Într-o prezentare pe site-ul afisha.md, despre baza de odihnă se relatează că are capacitatea de a caza circa 250 de persoane și dispune de patru сlădiri cu 2 etaje (40 de odăi – varianta de vară) cu 4 locuri și o сlădire cu 2 etaje (15 odăi cu încălzire, amenajate bine, cu toate condițiile necesare).

„Pe teritoriul bazei de odihnă se află multe locuri pitorești pentru odihnă corporativă, precum și pentru desfășurarea seminarelor, ședințelor. În centrul zonei de odihnă există un lac natural pe malul căruia sunt amenajate locuri de odihnă și grătar. Baza de odihnă dispune de o infrastructură dezvoltată: are o vinărie, produsele căreia se propun turiștilor pentru 2 feluri de degustări - vinuri moldovenești și băuturi dulci (lichior, tincturi din fructe și pomușoare). La dispoziția turiștilor este un restaurant cu verandă cu o capacitate pentru 200 de persoane și o cafenea în stil național pentru 20 de persoane. Baza de odihnă dispune de o estradă de vară, terenuri de fotbal, baschet, volei, mese de tenis, dar și  3 bazine”, se arată în descriere.

Baza de odihnă a schimbat mai mulți proprietari, iar fondator din 2021  este fratele fostului președinte, Alexandru Dodon. Conform datelor furnizate de infobiz.md, veniturile companiei au scăzut dramatic în 2022.

În iunie 2022, judecătorul de instrucție a admis demersul procurorilor anticorupție și a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor imobile deținute personal de către ex-președintele Republicii Moldova, precum și a celor deținute prin intermediul unor persoane interpuse.

Pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a bunurilor, au fost puse sub sechestru următoarele bunuri imobile:

– terenul și casa individuală, amplasată în mun. Chișinău, în care locuiește fostul președinte cu familia sa;
– terenuri și construcții, situate în extravilanul satului Sadova, raionul Călărași, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, apropiate fostului șef de stat, care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită;
– 4 terenuri și 6 construcții amplasate în satul Molovata, raionul Dubăsari, deținute prin intermediul unui complice al acestuia, deținut la moment în arest preventiv;
– 4 automobile, deținute prin intermediul unei persoane terțe interpuse.

Dodon a comentat că, prin sechestrarea bunurilor, procurorii ar face „jocuri și gesturi propagandistice”. „Un element al acestui teatru propagandistic este să fie pus sechestru pe un șir de bunuri de-ale mele și ale rudelor, inclusiv pe active pe care nu le am în proprietate, fie sunt în gaj în bănci (adică îngheață și imobilizeaza toate bunurile rudelor mele dobândite corect și licit, până la decizia finală a instanței de judecată care poate dura câțiva ani). Scopul puterii și a echipei de procurori subordonați politic este evident – să prelungească telenovela dosarului Dodon, ca lumea să aibă ce discuta și să dea uitării pentru câteva zile sărăcia și haosul din țară. În mod special, procurorii au primit indicații să acopere cu ceva efectul negativ de la decizia de prelungire a stării de urgență”, a scris Dodon pe pagina sa de socializare.

 

Viorica Mija
29/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii