DOC// Finul lui Vlad Plahotniuc, Dorin Damir, fără 30 de mii

Viorica Mija
05/06/2023

Dorin Damir, președinte al Federației FEA (Fighting & Entertainment Association), a rămas păgubaș în litigiul de apărare a cinstei și demnității împotriva fostului șef de la MoldAtsa, Sorin Stati. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia instanței de apel, care i-a respins cererea ca fiind una neîntemeiată. Astfel, finul de cununie al fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, nu va primi cele 30 de mii de lei, banii pe care se obliga să-i doneze în scopuri caritabile.

Dorin Damir l-a acţionat în judecată pe fostul șef al MoldAtsa, Sorin Stati, după ce acesta a declarat la o emisiune de la postul de televiziune Jurnal TV că finul lui Plahotniuc ar fi implicat în presupusul atac raider desfășurat asupra companiei Glorinal și că ar fi săvârșit în acest scop acțiuni de pressing asupra anumitor persoane fizice și juridice, judecători şi procurori.

În octombrie 2022, Curtea de Apel de la Bălți a respins plângerea, menținând decizia instanței de fond. Damir cerea să fie constatat caracterul fals şi defăimător al informaţiei, iar Sorin Stati să fie obligat să dezmintă declaraţiile şi să-i achite 30 de mii de lei prejudicii morale.

În ianuarie curent, Dorin Damir a fost achitat în dosarul de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției, în privința directorului agenției imobiliare. Decizia a fost de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a hotărât că acțiunile imputate lui Dorin Damir nu întrunesc elementele unei infracțiuni. Dosarul a fost trimis în judecată în data de 24 noiembrie 2021, iar Damir era învinuit de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției. 

Procurorii au examinat sesizarea avocatului conducătorului agenției imobiliare, precum și alte probe în acest sens, care ar fi relevat caracterul penal al faptelor inculpatului Dorin Damir.

„El avea calitatea de învinuit într-o cauză penală, în care victimei îi era recunoscută cauzarea de către inculpat a unui prejudiciu material. Însă, în scopul eludării răspunderii penale, Damir ar fi apelat la metode ilegale. Astfel, acesta a șantajat victima prin intermediul avocatului, cu amenințări de răfuială fizică împotriva sa și a familiei acesteia, în stilul anilor ’90, ca să-și retragă plângerea și pretențiile”, au declarat acuzatorii.

Cauza se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, dar există dificultăți în ceea ce privește prezența martorilor și a victimelor. Astfel, pe 17 mai, instanța a pus în sarcina acuzării să asigure participarea acestora în proces. Examinarea urmează să fie reluată în luna octombrie.

Dorin Damir mai este acuzat de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Acesta a fost reţinut pe 5 iulie 2021 de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în acelaşi timp cu șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră. Procurorii susţin că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei.

Dorin Damir consideră că procurorul care a gestionat dosarul, Dumitru Raileanu, acum suspendat din funcţie fiind inculpat în dosarul Alexandr Stoianoglo, ar trebui să fie tras la răspundere penală. „A deconspirat numele meu de agent secret, fapt interzis de lege. Cine va mai accepta să se supună riscului şi să lucreze pentru stat dacă numele conspirativ i-a fost făcut public? Mai mult, am avut o deplasare în Ucraina cu paşaportul pe nume conspirativ, iar Raileanu a informat în scris serviciul de grăniceri că de fapt cel care a traversat frontiera cu numele de Dumitru Busuioc este Dorin Damir”, a adăugat finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

Viorica Mija
05/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii